Activitatea operativă a laboratorului ADN a fost lansată de IGP
Full Article 2 minutes read

Activitatea operativă a laboratorului ADN a fost lansată de IGP

Inspectoratul General al Poliției a lansat, pe 11 septembrie, activitatea operativă a laboratorului ADN. Inițial, în laborator vor fi întocmite rapoarte de constatare genetică pentru crimele grave.

Angajații laboratorului au fost instruiți în străinătate și, la începutul funcționării, vor primi sprijin de la omologii din Lituania, care le vor monitoriza și ghida activitatea.

Datele oferite de laboratorul ADN, potrivit IGP, vor asigura o precizie ridicată, eficientizând munca polițiștilor și facilitând acumularea de informații complete și exacte. De asemenea, polițiștii vor putea schimba date genetice, când este necesar, cu colegii din statele UE.

***

Anterior, NewsMaker a realizat un interviu cu  șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, care a precizat că Începând cu sfârșitul acestui an sau cu începutul anului viitor, criminaliștii moldoveni vor putea să analizeze teste ADN pentru expertize criminalistice. Noul laborator ADN se află pe teritoriul Centrului Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare de pe stradela Putna 10 din Chișinău.

Laboratorul va analiza testele ADN prelevate din diverse situații și de la diferite persoane. Sunt vizate persoanele suspecte, inculpații și cei care au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni grave, cazuri în care nu a fost prelevat material biologic în timpul procesului penal. De asemenea, vor fi analizate cadavrele neidentificate, persoanele decedate în urma unor situații excepționale sau a infracțiunilor teroriste, persoanele dispărute și rudele acestora de până la gradul al doilea. Totodată, vor fi evaluate urmele biologice prelevate de la locul infracțiunii. Detalii AICI.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: