Activitatea singurului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol a fost suspendată
Full Article 3 minutes read

Activitatea singurului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol a fost suspendată

Asociația Promo-LEX a lansat un apel public privind asigurarea funcționalității Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din mun. Tiraspol. Într-un comunicat de presă, reprezentanții instituției anunță că autoritățile locale au refuzat înregistrarea acesteia şi i-au suspendat activitatea pe un termen de 3 luni.

Drept motiv formal pentru refuzul înregistrării a fost invocat „modul necorespunzător de numire a noului director al instituției”.

„Dreptul la educație este un drept fundamental, care trebuie să fie asigurat, în egală măsură, tuturor copiilor. Refuzul înregistrării L.T. ”Lucian Blaga” va leza substanțial dreptul la educație al elevilor care frecventează această instituție și nu va permite încadrarea acestora în procesul educațional în noul an școlar 2021 – 2022”, se arată în declarație.

Reamintim că Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Tiraspol a fost vizat în hotărârea CtEDO pe cauza Iovcev și alții, pronunțată în anul 2019. Curtea a constatat încălcarea drepturilor reclamanților ca urmare a presiunilor structurilor de facto ale ”rmn” în cadrul unei ample campanii de hărțuire și intimidare împotriva școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova în perioada 2013-2014.

„Intimidările și problemele noi demonstrează odată în plus necesitatea executării hotărârilor CtEDO în ”dosarul școlilor” cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În acest context, Asociația Promo-LEX face apel la autoritățile constituționale de la Chișinău să-și consolideze eforturile pentru asigurarea funcționalității L.T. ”Lucian Blaga” din Tiraspol, dar și celorlalte instituții de învățământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană”, au subliniat reprezentanții Promo-LEX.

***

Amintim că fostul director al singurului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol, Ion Iovcev, a fost demis în luna iunie 2021. Ordinul a fost semnat de ministrul interimar al Educației, Lilia Pogolșa, pe motiv că Iovcev a atins vârsta de pensionare.

Ion Iovcev a deținut funcția de director al Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” de la Tiraspol timp de 29 de ani. A fost apreciat, anterior, cu Ordinul Republicii. În 2014 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”. Distincția i-a fost oferită de ex-președintele României, Traian Băsescu, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti.

După demitere, lui Ion Iovcev i-a fost propusă funcția de consilier al parlamentarului european român Eugen Tomac.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: