Ion Iovcev va deveni consilierul unui europarlamentar, după ce a fost demis din funcția de director al liceului din Tiraspol
Full Article 2 minutes read

Ion Iovcev va deveni consilierul unui europarlamentar, după ce a fost demis din funcția de director al liceului din Tiraspol

Ion Iovcev, directorul singurului liceu cu predare în limba română de la Tiraspol, va deveni consilierul parlamentarului european român Eugen Tomac. Informația a fost confirmată de către politician la scurt timp după anunțul privind demiterea lui Iovcev. Fostul director al liceului de la Tiraspol nu a precizat dacă a acceptat propunerea.

Eugen Tomac s-a arătat indignat de faptul că Iovcev a fost concediat.

„Ați îndrăznit să umiliți un om demn, care s-a jertfit timp de aproape trei decenii pentru a păstra vie conștiința românească la Tiraspol prin extraordinara sa activitate la Liceul “Lucian Blaga”, lucru care mă revoltă și mă nemulțumește profund. Repet, această lovitură împotriva unui profesionist, a unui om de înaltă ținută morală nu va rămâne fără consecințe. Decizia Ministerului Educației de la Chișinău denotă dispreț pentru educația în limba română”, a scris acesta pe Facebook.

Europarlamentarul a precizat că, de săptămâna viitoare, Ion Iovcev va fi consilierul său la Parlamentul European.

„Voi fi alături de el și voi solicita tuturor instituțiilor Uniunii Europene să intervină pentru a-i apăra pe cetățenii R. Moldova care locuiesc în zona de conflict controlată ilegal de Federația Rusă. Încercarea de a-i reduce la tăcere pe cei care dau dovadă de curaj și opun rezistență arată doar frica și instabilitatea autorităților autoproclamate de la Tiraspol”, a mai scris Tomac.

***

Amintim că Ion Iovcev a anunțat despre demiterea sa pe 22 iunie. Acesta a precizat că ordinul a fost semnat de ministrul interimar al Educației, Lilia Pogolșa. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) nu a venit cu o reacție. Un consilier al instituției a precizat pentru Pro TV Chișinău că Ion Iovcev a atins vârsta de pensionare acum cinci ani și „condorm Codului Muncii, este o decizie corectă”.

Ion Iovcev a deținut funcția de director al Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” de la Tiraspol timp de 29 de ani. A fost apreciat, anterior, cu Ordinul Republicii. În 2014 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”. Distincția i-a fost oferită de ex-președintele României, Traian Băsescu, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru contribuţia la afirmarea şi apărarea identităţii etnice şi culturale a comunităţilor româneşti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: