„Acuzațiile false nu mă ofensează”. Dragalin, reacție la cazul Răducanu după critica CRJM 
Full Article 9 minutes read

„Acuzațiile false nu mă ofensează”. Dragalin, reacție la cazul Răducanu după critica CRJM 

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin a numit „aberații” și „acuzații false” recenta declarație a Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) cu privire la demisia Tatianei Răducanu. Potrivit Centrului, adresarea scrisorii șefei PA către persoanele care au eșuat testul de integritate „trădează adevăratul scop al acestei mișcări – blocarea de către procurorii anticorupție a evaluării integrității lor, reformă cu care Veronica Dragalin a declarat public că nu este de acord”. În reacție, Dragalin a spus că „pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, avem un Procuror-șef Anticorupție independent, imun la orice influență” și a îndemnat Centrul să-și „angajeze juriști mai bine pregătiți”. Președintele CRJM a venit cu o reacție la declarația șefei PA. 

Dragalin – reacție la declarația CRJM

Pe 19 mai, Dragalin s-a adresat conducerii Centrului de Resurse Juridice din Moldova, după ce organizația s-a expus cu privire la cazul Răducanu și a comentat acțiunile șefei PA.

Ați lansat acuzații publice că nu am fost eu autoarea scrisorii din 14 mai 2024 din ce motiv? 1) Educația și experiența mea profesională nu demonstrează că sunt suficient de inteligentă să pot analiza informație din punct de vedere de procuror conform legislației naționale și principiile CtEDO? 2) Experiența mea de viață în diasporă înseamnă că nu cunosc limba română suficient de bine să pot formula propoziții mai complexe? 3) Sunt prima femeie pe funcție așa înaltă în sistemul procuraturii și nu de același nivel ca Dvs. sau alți bărbați importanți? 4) Am trăit majoritatea vieții mele într-un actual stat de drept spre deosebire de cei care tot reformează justiția în Moldova de zeci de ani cu mare succes, ridicând salarii mult mai mari ca procurorii și pe timpul oligarhilor și acum? 5) Am îndrăznit să ridic întrebări legitime despre o procedură care generează salarii și mai mari pentru foarte multe persoane, inclusiv rudele Dvs.?”, a scris Dragalin pe o rețea de socializare.

Vă sugerez să angajați juriști mai bine pregătiți. CRJM susține că am dus publicul în eroare și face trimitere la decizia CSM din 15.04.2014 – această decizie e citată în scrisoare cu link (pagina 3, nota 5). Dacă un jurist ar citi următoarele propoziții în scrisoare, ar vedea decizia CSM din 07.10.2014 (pagina 4, nota 9) și ar înțelege că a doua oară, CSM a respins același demers de ridicare a imunității, rezultând în clasarea dosarului împotriva fostului judecător Aureliu Colenco”, adăugat Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție a mai spus că nu a venit în această funcție ca să-și facă „prieteni”.

Nu aș fi ajuns până aici fără tărie de caracter. Acuzațiile false și atacurile nu mă ofensează. Nu am ambiții politice și imaginea mea personală nu contează. Succesul meu va fi măsurat după rezultatele concrete livrate de Procuratura Anticorupție. Nu am timp să răspund la toate aberațiile pentru că lucrez ca procuror la dosare penale importante. Fiți siguri că voi lupta în continuare împotriva corupției și în interesul cetățenilor noștri. Sunt sigură că, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, avem un Procuror-șef Anticorupție independent, imun la orice influență”, a comunicat Dragalin.

Reacția CRJM

Ilie Chirtoacă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a venit cu o reacție la declarația șefei PA.

„Pentru ca ați lansat informații denigratoare neverificate, care ușor pot fi combătute printr-un search pe Google”, a scris Chirtoacă la postarea Veronicăi Dragalin.

Declarația Centrului de Resurse Juridice din Moldova, care a nemulțumit-o pe Dragalin: 

Pe 15 mai, Centrul de Resurse Juridice din Moldova a publicat o declarație în care a menționat că „procurorii anticorupție doresc să blocheze verificarea integrității lor, chiar și cu prețul încălcării legii”.

Centrul a declarat că Răducanu și-a anunțat demisia din Comisiile de Pre-vetting și Vetting care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor și că „mai mult de jumătate dintre judecătorii și procurorii evaluați până acum nu au promovat această verificare, iar în curând va începe evaluarea procurorilor anticorupție”.

Doamna Răducanu este fostă judecătoare la Curtea Supremă de Justiție. Toți o cunosc ca pe o persoană onestă și curajoasă, iar în calitate de membră a Consiliului Superior al Magistraturii, ea a fost printre puținii care s-a opus eforturilor politicului de a controla justiția. Demisia a fost anunțată peste câteva ore după ce, pe un portal care promova în trecut imaginea lui Plahotniuc, a apărut o scrisoare a Procurorei-șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. (…) Potrivit acestei scrisori, la 30 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal și o suspectează pe doamna Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. (…) Este ilegal ca datele unei cauze penale să fie făcute publice. Cel puțin un fost procuror-șef este acuzat penal de asemenea fapte chiar de către procurorii anticorupție. Pornirea de către procurorii anticorupție a unei cauze penale care vizează un membru al Comisiei de vetting de asemenea este ilegală. Conform legii, aceasta este competența exclusivă a Procurorului General, iar pornirea urmăririi penale nu poate avea loc decât cu acordul Comisiei. O verificare preliminară a informațiilor publice ar fi stabilit că principalele ipoteze lansate de Procurora-șefă anticorupție nu se adeveresc. Doamna Răducanu a votat pentru ridicarea imunității judecătorului Colenco și nu a candidat pentru șefia CSM”, a menționat CRJM.

Potrivit Centrului, adresarea scrisorii către persoanele care au eșuat testul de integritate „peste doar două săptămâni de la pornirea cauzei penale, fără o verificare a datelor publice și invocând doar discuția a două persoane controversate care a avut loc cu 10 ani în urmă trădează adevăratul scop al acestei mișcări – blocarea de către procurorii anticorupție a evaluării integrității lor, reformă cu care Veronica Dragalin a declarat public că nu este de acord”.

CRJM a mai „încurajat procurorii să investigheze eficient orice suspiciune credibilă de corupție sau abuz, indiferent de persoana suspectă”.

Aceste investigații pot avea un singur scop – tragerea la răspundere a persoanelor vinovate și descurajarea faptelor similare. Acest scop poate fi atins doar dacă investigația este efectuată cu respectarea legii, iar temeinicia acuzațiilor este decisă în sala de judecată, nu în presă sau pe rețelele sociale”, a declarat Centrul.

***

Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, a demisionat după ce în presă a fost scursă o scrisoare în care șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin ar pune la îndoială integritatea acesteia. Anunțul a fost făcut pe 14 mai de președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, deputata PAS Veronica Roșca. Roșca a publicat și cererea de eliberare din funcție. În document, Răducanu a confirmat că demisia sa are legătură cu scrisoarea apărută în spațiul public, care-i vizează integritatea. Răducanu a calificat acuzațiile din scrisoare ca fiind „false”, menționând că se vede nevoită să demisioneze pentru „a nu pune în pericol întregul proces de vetting”. Tot pe 14 mai, Telegraph Moldova a publicat o scrisoare, care ar fi fost trimisă de șefa PA mai multor instituții de stat. În document, Dragalin ar pune la îndoială integritatea Tatianei Răducanu, pe motiv că aceasta ar fi avut în trecut legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, dar și Aureliu Colenco, principalul avocat al oligarhului Ilan Șor. Detalii AICI.

Procuratura Anticorupție a declarat că Veaceslav Platon și Aureliu Colenco ar fi făcut schimb de mesaje, timp de mai mulți ani, iar discuțiile ar fi vizat-o pe magistrata Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, pe care cei doi o consideră „omul nostru 100%” și „gata să lucreze”. Controversatul om de afaceri Platon a infirmat că ar fi discutat vreodată prin mesaje cu avocatul Aureliu Colenco, cel care îl apără în prezent pe fugarul Ilan Șor. Și Aureliu Colenco a spus pentru sursa citată că nu își amintește să fi discutat vreodată cu Platon despre Tatiana Răducanu. Detalii AICI.

Pe 15 mai, Procuratura Anticorupție a confirmat autenticitatea scrisorii scursă în presă. 

Tot pe 15 mai, șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a declarat că a primit mesajele, în legătură cu Tatiana Răducanu, „de la un procuror care avea în gestiune dosarul penal unde au fost ridicate aceste probe”. Dragalin a precizat că SMS-urile nu sunt din telefoanele ridicate de la Veaceslav Platon în 2016 atunci când a fost reținut. Șefa PA a menționat că a ajuns în posesia mesajelor pe 10 aprilie curent, ulterior a fost pornit un proces penal „pe anumite fapte unde sunt examinate aceste discuții”. Totodată, a adăugat Dragalin, scrisoarea scursă în presă a fost expediată atât Președinției cât și Guvernului, iar președintele Parlamentului ar fi fost informat „despre circumstanțele exacte: cum și de unde sunt aceste mesaje”. Detalii AICI.

Pe 16 mai, deputații au luat act de cererea de eliberare din funcție depusă de Răducanu.

Cu privire la cazul Răducanu, președinta Maia Sandu a declarat că nu a văzut probe, ci doar acuzații. „Acuzațiile se referă la evenimente care s-au petrecut vreo 10 ani în urmă, întrebarea mea este: ce procuror a clocit această informație timp de 10 ani și iată acum a scos-o la suprafață”, a adăugat șefa statului. Potrivit Maiei Sandu, Procuratura Anticorupție „trebuie să ofere răspunsuri, unde a stat îngropată această informație și dacă este veridică să fie prezentate și probele”. „Nu suntem la prima situație când anumiți judecători sau procurori încearcă să folosească informații ca să oprească reforma”, a adăugat președinta. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: