Administrația Drumurilor îi răspunde primarului de Leova: absența nu constituie temei de amânare a recepției
Full Article 4 minutes read

Administrația Drumurilor îi răspunde primarului de Leova: absența nu constituie temei de amânare a recepției

Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a declarat pentru NewsMaker că l-a informat pe edilul de Leova despre finalizarea lucrărilor de la punctul de trecere a frontierei (PTF) Leova – Bumbăta și a drumului de ocolire a orașului. Totodată i-au solicitat să delege un reprezentat al Primăriei pentru a participa în comisia de recepție la terminarea lucrărilor. Bujorean le-ar fi spus că nu va delega o persoană pe motiv că „nu dispune de specialiști autorizați care ar putea estima prețul real al lucrărilor constructive”. Astfel, Administrația susține că absența „nu constituie temei de amânare a recepției” și că aceasta s-a petrecut în strictă conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului. „Temeiurile de amânare sunt expres prevăzute în actul normativ”, a evidențiat Administrația. 

Direcția de comunicare a Administrației de Stat a Drumurilor a declarat pentru NewsMaker că pe 13 iunie ASD a expediat în adresa primarului orașului Leova Alexandru Bujorean o scrisoare.

Bujorean a fost informat, potrivit Administrației, despre finalizarea lucrărilor la obiectivul „Construcția drumului de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta, către drumul național G99, ocolind or. Leova, L – 3,59 km”. Totodată, Administrația i-a solicitat „delegarea pentru 18 iunie 2024, ora 10:00, a reprezentantului instituției pentru a participa în comisia de recepție la terminarea lucrărilor”.

La 14 iunie 2024, întreprinderea a recepționat scrisoarea primarului or. Leova prin care a comunicat că din considerentul că „nu dispune de specialiști autorizați care ar putea estima prețul real al lucrărilor constructive” își rezervă dreptul de a nu delega un reprezentant în comisia de recepție”, au relatat reprezentanții întreprinderii de stat.

Potrivit Administrației, absența de la recepția la terminarea lucrărilor a unor persoane sau delegați nu constituie temei de amânare a recepției.

Astfel, conform Hotărârii Guvernului nr. 285/1996, potrivit căreia situaţiile de absenţă a unor persoane sau delegaţi convocaţi vor fi consemnate în procesul-verbal de recepţie, Comisia de recepție la terminarea lucrărilor s-a convocat la data și ora comunicată. Subliniem că absența de la recepția la terminarea lucrărilor a unor persoane sau delegați nu constituie temei de amânare a recepției, or, temeiurile de amânare sunt expres prevăzute în actul normativ indicat. Recepția la terminarea lucrărilor la obiectivul „Construcția drumului de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova-Bumbăta, către drumul național G99, ocolind or. Leova, L – 3,59 km” s-a petrecut în strictă conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 285/1996”, au conchis reprezentanții Administrației.

Amintim, primarul orașului Leova Alexandru Bujorean a declarat că reprezentanții Primăriei locale vor contesta „legalitatea procesului de recepție” a drumului, de ocolire a orașului, către PTF Leova – Bumbăta. El a spus că autoritățile locale nu au participat la finalizarea lucrărilor, chiar dacă „orice recepție trebuie și poate avea loc cu participarea membrilor din oficiu ai comisiei, inclusiv care reprezintă autoritățile publice locale, pe teritoriul căreia a fost efectuată lucrarea”. Aleșii locali nu ar fi participat pe motiv că nu pot semna „un proces verbal de recepție a unui obiectiv asupra căruia planează bănuieli rezonabile privind volumele și costurile de realizare a acestuia”. Anterior, primarul a spus la o emisiune TV că drumul Leova-Bumbăta ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din Republica Moldova și că ar fi fost constatate costuri supraestimate între trei și patru milioane de euro (circa 76 de milioane de lei). Pe 18 iunie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a publicat 117 documente referitoare la construcția obiectivului PTF Leova – Bumbăta „pentru cei care mai au întrebări”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: