„Aflăm din presă despre decizii de zeci și sute de milioane de lei luate de primar”. Consilierii PAS din CMC cer convocarea unei ședințe de urgență
Full Article 3 minutes read

„Aflăm din presă despre decizii de zeci și sute de milioane de lei luate de primar”. Consilierii PAS din CMC cer convocarea unei ședințe de urgență

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul municipal Chișinău (CMC) cere întrunirea de urgență a consilierilor municipali în ședință pentru revizuirea bugetului. Aleșii locali ai PAS afirmă că primarul Ion Ceban nu este în drept să-și atribuie decizii care valorează zeci de milioane de lei, fără a consulta CMC.

„Prioritățile se schimbă. Inevitabil, avem nevoie de rectificări la buget. Din păcate, până în acest moment, primarul Ion Ceban, ca și colegii săi de la nivel central, își atribuie inclusiv atribuțiile CMC. Noi, consilierii, aflăm din presă despre decizii de zeci și sute de milioane de lei luate de primar. Dânsul nu poate asigura exercitarea atribuțiilor consilierilor în asemenea situații”, a declarat președintele fracțiunii PAS din CMC, Vasile Grădinaru.

Consilierii PAS cer modificarea bugetului municipal și aprobarea unui buget pentru combaterea pandemie de COVID-19. Aceștia au venit cu două propuneri:

1. Convocarea de urgență a ședinței CMC, cu respectarea tuturor condițiilor de securitate, și aprobarea unei linii de buget de cel puțin 100 de milioane de lei care urmează să fie redirecționați spre sistemul medical municipal pentru a combate pandemia de COVID-19;

„În această ședință, trebuie să ne fie prezentată situația la zi cu privire la dotările instituțiilor medicale municipale, lista solicitărilor neacoperite de către CNAM. De asemenea, trebuie să ne fie prezentate măsurile privind identificarea resurselor financiare din care să fie satisfăcută necesitatea de 100 de milioane de lei”, au menționat consilierii.

2. PAS cere să fie stopate toate licitațiile care nu sunt necesare și revizuirea integrală a politicii investiționale a municipiului Chișinău pentru anii 2020-2021.

„Redirecționarea investițiilor spre suportul agenților economici din capitală, în special a ÎMM-urilor. Redirecționarea investițiilor spre proiecte publice sustenabile generatoare de număr mare de locuri de muncă și cu o valoare economică adăugată pentru viitor”, a adăugat membrii PAS.

Consilierul Roman Cojuhari spune că autoritățile trebuie să renunțe la cheltuielile care prevăd renovarea havuzului din parcul „La Izvor”, a unui bazin din cadrul unui liceu, a unor terenuri de joacă, de sport și de fotbal.

„Planificarea bugetului a fost făcută în lipsa unor efecte nocive asupra proceselor economice. Or, în condițiile pandemiei, impactul economic asupra mediului de afaceri va fi unul enorm. Estimările specialiștilor în situația actuală vorbesc despre o recesiune de cel puțin 5-6% și va creste în continuare în cazul prelungirii termenului situației excepționale. În calitate de consilieri, comunicăm cu mediul de afaceri și cu întreprinderile municipale. Încasările la întreprinderile private și municipale au scăzut cu 90-100%. În aceste condiții, banii publici trebuie redirecționați spre investiții cu impact economic major”, a precizat Roman Cojuhari.

Amintim că, pe 4 aprilie, primarul capitalei, Ion Ceban a menționat că licitația privind construcția unui havuz în Parcul La Izvor ar putea fi revizuită. Comentariul a fost făcut după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe obiecții că se alocă 4 milioane de lei, bani care ar putea fi alocați pentru sistemul medical.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: