Andrei Mardari / NewsMaker

Agenția ONU pentru refugiați nu este de acord cu criticile aduse recent de spicherul Igor Grosu

Agenția ONU pentru refugiați a respins criticile spicherului Igor Grosu în legătură cu ajutorarea refugiaților ucraineni din R. Moldova, spunând că a oferit până acum indemnizații lunare unui număr de 51 de mii de refugiați, iar 8 mii dintre ei au primit indemnizația lunară și a doua oară.

Declarația a fost făcută Europei Libere de Sergiu Găină, ofițer de legătură cu autoritățile publice de la Chișinău al Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR).

Pe 17 mai, spicherul Grosu s-a declarat nemulțumit de felul cum administrează această organizație asistența financiară pentru refugiații ucraineni în R. Moldova, spunând că din 92 de mii de persoane au primit ajutoare doar 30 de mii, procesul fiind foarte lent.

Grosu a afirmat că autoritățile moldovene i-au transmis aceste nemulțumiri și secretarului general ONU, Antonio Guterres, în recenta sa vizită la Chișinău.

„Facem tot posibilul să ajungem cât mai repede la fiecare. Mecanismul de ajutor care a fost setat în R. Moldova este unul din cele mai rapid setate din toată lumea,” a declarat pe de altă parte Sergiu Găină, oficialul UNHCR.

El spune că spicherul Grosu operează cu cifre vechi „de două-trei săptămâni”. „Capacitatea de înregistrare este destul de mare, dar nu există foarte mulți doritori. Numărul de oameni în așteptare este mult mai mic decât a fost la început,” a mai spus Găină.

Potrivit lui, mulți dintre refugiații ucraineni din R. Moldova mai dispun de resurse financiare proprii, alții lucrează la distanță sau și-au găsit un loc de muncă în R. Moldova și prin urmare nu au solicitat deocamdată asistență.

Unii dintre refugiați nu au acte de identitate și înregistrarea lor durează mai mult, a mai precizat ofițerul de legătură al Agenției ONU.

„Oamenii au opțiunea să aleagă dacă vor sau nu să primească asistența”, a spus Sergiu Găină, insistând: „oricine a părăsit Ucraina din ziua declanșării războiului și a decis să rămână pe teritoriul R. Moldova, are posibilitatea să beneficieze de acest ajutor”.

***

În R. Moldova există două programe internaționale de sprijin financiar pentru refugiații ucraineni puse în aplicare prin intermediul Agenției ONU pentru refugiați și Pactul Global (o altă agenție ONU). Una prevede acordarea de alocații lunare de 2.200 de lei per refugiat pentru un termen de jumătate de an. Cealaltă prevede o indemnizație unică, în mărime de 3.500 de lei, pentru familiile de moldoveni care au găzduit refugiați.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: