Agenția Proprietăți Publice a anunțat suma pe care o va achita companiilor care vor face auditul datoriilor Moldovagaz
Full Article 2 minutes read

Agenția Proprietăți Publice a anunțat suma pe care o va achita companiilor care vor face auditul datoriilor Moldovagaz

Republica Moldova va achita peste 15 milioane de lei pentru auditul datoriilor Moldovagaz. Suma a fost anunțată pe site-ul tender.gov.md. Banii vor fi achitați companiei Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și companiei Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.

Cele două companii de audit au fost contractate prin procedura de negocieri directe, în urma dispoziției Comisii Situații Excepționale din 1 iulie.

Agenția Proprietăți Publice a anunțat suma pe care o va achita companiilor care vor face auditul datoriilor Moldovagaz

tender.gov.md

Potrivit contractului, auditul datoriilor la gazele livrate malului drept al Republicii Moldova ar trebui să fie finalizat până pe 30 ianuarie 2023.

Amintim că pe 11 august, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance cu companiile Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.
***
În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent. NM s-a interesat, de unde s-au luat aceste 700 milioane de dolari dacă populația plătește în mod conștiincios pentru gaze și cum au „dispărut” din aceste calcule 7,5 miliarde de dolari – datoria „Moldovagaz” pentru gazele furnizate în stânga Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: