Agricultorii din Cahul ies la protest, cu tehnică agricolă. Forța Fermierilor: pe o perioadă nedeterminată
Full Article 2 minutes read

Agricultorii din Cahul ies la protest, cu tehnică agricolă. Forța Fermierilor: pe o perioadă nedeterminată

Pe 7 februarie, fermierii din raionul Cahul vor ieși la un protest pașnic, cu tehnică agricolă și pe o perioadă nedeterminatăAnunțul a fost făcut de Asociația Forța Fermierilor. Potrivit asociației, manifestația ar putea fi organizată sub formă de marș. 

Forța Fermierilor a anunțat că, miercuri – începând cu ora 10:00, agricultorii din raionul Cahul vor ieși „la un protest pașnic și exclusiv economic, cu tehnica agricolă, pentru o perioadă nedeterminată”.

Fermierii sunt disperați și decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară. Producătorii agricoli din sudul țării ne-au informat că tehnica agricolă cel mai probabil va fi concentrată în două puncte: 1. intersecția centurii Cahul-Oancea în mun. Cahul. 2. traseul Cantemir – Cahul, între satele Tretești și Roșu”, a menționat Asociația, adăugând că „posibil vor fi organizate marșuri cu tehnica”.

***

Amintim, agricultorii din cadrul Asociației „Forța Fermierilor” au protestat la sfârșitul anului 2023 pentru că autoritățile nu pun în aplicare cele trei revendicări pe care le-au înaintat. Aceștia cer impunerea unui moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, înființarea unei comisii speciale care să analizeze cazurile fermierilor care nu pot să-și plătească datoriile și alocarea a 50% din fondurile Agenției Naționale de Plăți pentru Agricultură pentru compensarea pierderilor pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

De cealaltă parte, Guvernul a constituit un grup de lucru, care va stabili cum și cu cât vor fi ajutați agricultorii care riscă să falimenteze. Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a precizat, anterior, că din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ai Ministerului Industriei Alimentare, ai Ministerului Economiei, Finanțelor, precum și reprezentanți ai Asociației „Forța Fermierilor” și ai Federației Naționale a Fermierilor.

În ianuarie 2024, Forța Fermierilor a criticat activitatea Comisiei speciale creată de Guvern, pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor. Potrivit fermierilor, comisia nu este funcțională și autoritățile ar „mima” procesul de ajutor țintit. De cealaltă parte, potrivit Ministerului Agriculturii, comisia nu poate interveni direct în relațiile comerciale dintre doi agenți economici. Ministerul a dat asigurări că vor fi depuse eforturi ca să fie găsite soluții.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: