Agricultorii din Moldova pot să-și dubleze exporturile în UE. Produsele care vor fi scutite de taxele vamale
Full Article 3 minutes read

Agricultorii din Moldova pot să-și dubleze exporturile în UE. Produsele care vor fi scutite de taxele vamale

Republica Moldova poate să își dubleze exporturile de roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și cele de suc de struguri către Uniunea Europeană, pentru o perioadă de un an, fără taxe vamale. Asta după ce Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi, 18 iulie, măsuri de liberalizare temporară a comerțului din Republica Moldova.

„Nu putem ignora impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova. Odată cu ridicarea taxelor vamale pentru restul produselor agricole care nu au fost deja complet liberalizate, Republica Moldova poate exporta acum cel puțin de două ori mai multe astfel de produse către UE fără taxe vamale. Prin aceste măsuri excepționale, UE își aprofundează relațiile comerciale cu Republica Moldova și își demonstrează sprijinul pentru stabilizarea economiei Republicii Moldova”, a declarat Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului.

Potrivit Consiliului Uniunii Europene, războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra Ucrainei, precum și asupra Republicii Moldova. „Acest lucru a afectat negativ capacitatea Republicii Moldova de a face schimburi comerciale cu restul lumii, deoarece exporturile sale se bazează în mare măsură pe infrastructurile ucrainene și deoarece a pierdut în mare măsură accesul pe piețele sale din Ucraina, Rusia și Belarus”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei, la intrarea în vigoare, decizia se va aplica, pentru o perioadă de un an, unui număr de șapte produse agricole din Republica Moldova care, în prezent, fac încă obiectul unor contingente tarifare la intrarea în UE. Măsurile de liberalizare temporară a comerțului vor redirecționa aceste exporturi către UE.

La 9 iunie 2022, Comisia și-a prezentat propunerea privind măsuri de liberalizare temporară a comerțului în completarea concesiilor comerciale aplicabile produselor din Republica Moldova în temeiul Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte.

La 29 iunie, Consiliul a trimis Parlamentului European o scrisoare prin care își semnala acordul cu privire la regulament, care a fost apoi votat în plenul PE la 5 iulie 2022.

Întrucât regulamentul a fost adoptat atât de Parlamentul European, cât și de Consiliu, acesta va fi semnat și publicat în Jurnalul Oficial, înainte de a intra în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: