Agricultorii își retrag tractoarele din centrul capitalei. Vor relua protestele după Revelion?
Full Article 2 minutes read

Agricultorii își retrag tractoarele din centrul capitalei. Vor relua protestele după Revelion?

Agricultorii își retrag tehnica agricolă din centrul capitalei. Informația a fost confirmată pentru NM de către Vasile Mîrzenco, director executiv al Federației Fermierilor (FNFM). 

Înainte de Revelion, fermierii au decis să își retragă tehnica agricolă din centrul capitalei. Contactat de NM, directorul executiv al Federației Fermierilor (FNFM) a precizat că decizia a fost luată fiindcă autorizația pe care au obținut-o pentru desfășurarea manifestațiilor va expira pe 31 decembrie.

Agricultorul a precizat că decizia privind reluarea protestelor va fi luată în noul an, în funcție de ceea ce vor reuși să obțină din partea guvernului.

Întrebat cum comentează ajutorul pe care îl va oferi România, 6000 de tone de motorină, acesta a precizat că este recunoscător pentru orice contribuție: „Orice ajutor e binevenit, sigur că nu e destul, dar mulțumim pentru orice contribuție”.

***

Protestele agricultorilor au început încă vara, însă s-au intensificat pe parcursul lunii decembrie, când aceștia și-au adus tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, iar ulterior, în fața parlamentului.

Ciocniri violente s-au produs pe 16 decembrie în fața clădirii parlamentului. Mai mulți agricultori au urcat cu tractoarele pe scările din fața legislativului. Polițiștii au recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Fermierii susțin că ajutorul oferit de guvern în contextul secetei din acest an este insuficient. Ei cer compensații de 3000 de lei per hectar și s-au pronunțat împotriva inițiativei anterioare a guvernului de a majora cota TVA de la 8 la 12%.

Manifestanții au avut, însă, și revendicări politice. Aceștia au solicitat demiterea guvernului Chicu, lucru care s-a și întâmplat pe 24 decembrie. Cu toate acestea, fostul președinte Igor Dodon a precizat că decizia nu a avut legătură cu protestele.

PSRM a acuzat că în spatele protestelor inițiate de agricultori ar fi PAS și Maia Sandu, declarații negate de către aceștia, dar și de către fermieri.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: