Air Moldova califică drept „denigratoare” informațiile despre legătura cu sancțiunile SUA: Suntem profund dezamăgiți
Full Article 3 minutes read

Air Moldova califică drept „denigratoare” informațiile despre legătura cu sancțiunile SUA: Suntem profund dezamăgiți

Reprezentanții Air Moldova au reacționat la informațiile din spațiul public precum că activitatea companiei ar fi afectată de sancțiunile Trezoreriei americane. Compania aeriană declară că nu se regăsește în nici una din listele cu sancțiuni, iar în componența administrației nu se regăsesc personalități politice din Republica Moldova. Air Moldova subliniază că anulările de zboruri din ultima perioadă au fost cauzate de defecțiunile tehnice a două aeronave.

Compania spune că nu este afectată de sancțiuni și interdicții. Totodată numește „denigratoare” informațiile din spațiul public.

„Air Moldova nu se regăsește în nici una dintre listele cu sancțiuni aplicate de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite sau din partea Autorităților Republicii Moldova. Air Moldova declară ferm: atât în componența Administrației companiei aeriene cât și în componența Fondatorilor companiei nu se regăsesc personalități politice din Republica Moldova”, se arată într-o declarație a companiei.

Cu toate acestea, reprezentanții Air Moldova se plâng că „politicul Republicii Moldova se implică absolut nefondat și ilegal în activitatea companiei”.

„Încearcă să submineze activitatea Air Moldova, posibil în favoarea altor operatori aerieni preferențiali și nu iau în considerare cei 60.000 de pasageri care au deja bilete procurate”, menționează compania aeriană.

Prin urmare, Air Moldova subliniază că „este o companie privată, neafiliată politic”.

„Dificultățile operaționale înfruntate de companie din ultima perioadă au fost cauzate de defecțiunile tehnice a două aeronave din flota companiei”, precizează reprezentanții Air Moldova, menționând că depun efort pentru a remedia consecințele perturbărilor de orar.

Totodată, compania spune că este „profund dezamăgită de atitudinea manifestată în spațiul mediatic față de efortul și munca depusă, de asocierea companiei aeriene în contexte politice și ignorarea activității productive a acesteia”.

***

În 2021, Anticoruptie.md a scris că privatizarea companiei Air Moldova s-a făcut printr-o schemă care are la bază datorii artificiale, o procedură viciată de concurs și mai multe tranzacții financiare dubioase.

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a reiterat că în spatele acestei tranzacții ar sta politicianul fugar, Ilan Șor. Asta, după ce compania a anunțat unilateral reluarea cursei Chișinău-Moscova. „Această companie este controlată de Șor și a făcut un anunț iresponsabil. Noi credem că astfel de zboruri sunt riscante. Rog cetățenii să nu se lase amăgiți de acest anunț pentru că nu este nimic clar încă”, a declarat Spînu pentru Moldova 1.

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează și Ilan Șor. Prin urmare, în spațiul public au apărut informații precum că activitatea companiei Air Moldova, urmare a sancțiunilor anunțate de SUA, ar putea fi blocată.

Amintim că, în ultimele 3 zile, Air Moldova a anulat mai multe curse. Pe 29 octombrie au fost suspendate zborurile spre Paris, Dublin, Leipzig și Londra. Air Moldova a precizat că orarul companiei a suferit modificări din cauza unor defecțiuni tehnice.

Ulterior, pe 31 octombrie, Air Moldova a anulat alte trei curse: spre Frankfurt pe Main, Roma și Tbilisi.

Pe 1 noiembrie, Autoritatea Aeronautică Civilă a comunicat pentru NM că a inițiat verificări la compania Air Moldova. Decizia a fost luată după ce, în ultimele zile, operatorul aerian a anulat mai multe curse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: