Ajutau moldovenii să ajungă ilegal în Rusia. Ce sume încasau de la pasageri? (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Ajutau moldovenii să ajungă ilegal în Rusia. Ce sume încasau de la pasageri? (VIDEO)

Ajutau cetățenii Republicii Moldova să ajungă ilegal în Federația Rusă, în schimbul unor sume cuprinse între 40 de mii și 60 de mii de ruble rusești (9-13 mii de lei). Ofițerii de investigații și urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au destructurat o grupare infracţională organizată pe migrație. Subiecții grupării sunt cetăţeni moldoveni, cu reședința în regiunea transnistreană, cât și cetățeni ai Federației Ruse și Republicii Belarus.

Potrivit oamenilor legii, mai mulţi cetățeni din Republica Moldova, care intenționau să ajungă la muncă în Federația Rusă, au fost atrași în activitatea prejudiciabilă a grupării. Le-au fost date promisiuni că vor fi transportați în Federația Rusă, contra unei sume variabile de bani între 40000-60000 RUR, chiar dacă legal acest fapt nu putea fi realizat.

Cel puțin trei membri ai grupării atrăgeau, prin plasarea anunțurilor camuflate în rețele sociale, alți cetățeni din Republica Moldova, care doreau să ajungă ilegal în Federația Rusă. Aceştia îi transportau cu un autocar, prin tranzitarea Ucrainei și Republicii Belarus, în Federația Rusă, prezentând autorităților ruse acte de identitate și călătorie false.

Astfel, la finele lunii decembrie, în urma documentării activităţii infracţionale, ofițerii de investigații și cei de urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră au reţinut autocarul în care se aflau cetățeni moldoveni, în drum spre Rusia. La volan se afla unul dintre membrii grupării criminale cercetate. Tot atunci, asupra șoferului au fost depistate și ridicate acte oficiale cu semne vădite de falsificare.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul IGPF pentru continuarea cercetărilor, fiind inițiată urmărire penală pe fapta organizării migrației ilegale, săvârșită de o grupare criminală organizată.

Pentru această infracțiune, legea prevede amenzi de la 57 500 la 67 500 de lei sau de la 5 la 7 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe termen de 3-5 ani.

Unul din membri grupării, în vârstă de 45 de ani a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile. Ceilalţi membri identificați sunt cercetați în libertate, cooperând activ cu organul de urmărire penală.

***

În contextul pandemiei de coronavirus, Rusia nu permite accesul străinilor în țară, decât cu unele excepții. Mai multe detalii privind accesul cetățenilor Republicii Moldova în alte state puteți afla AICI.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: