Știm cum e să dezvolți afaceri de succes. Cel mai mare parc fotovoltaic din țară – o afacere sustenabilă sprijinită de maib 

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut financiar inaugurarea uneia dintre cele mai mari centrale fotovoltaice din țară, cu o capacitate de 50 MW, construită de compania GS Blue Electric în comuna Rădeni, raionul Strășeni.

Această investiție reprezintă un pas important spre diversificarea surselor de energie, consolidarea independenței energetice și realizarea obiectivelor naționale de tranziție ecologică. Noua centrală va contribui la valorificarea potențialului surselor regenerabile din Moldova și oferă un exemplu concret de investiție în eficiența energetică și în creșterea gradului de independență energetică.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Suntem onorați să finanțăm un proiect atât de ambițios, realizat de clientul nostru GS Blue Electric. Credem cu tărie că energia verde nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Moldova are un potențial uriaș în acest domeniu, iar astfel de investiții pot transforma fundamental economia țării, contribuind la un viitor mai sustenabil, mai sigur și mai independent energetic. Vom continua să fim alături de clienții și partenerii noștri care au curajul să investească în asemenea soluții durabile.

Centrala de la Rădeni aduce beneficii multiple: de la reducerea emisiilor de carbon, la creșterea stabilității sistemului energetic și atragerea de investiții noi în economia verde. Mai mult, prin autorizarea și punerea în funcțiune a unor astfel de capacități, se creează premise clare de încredere și predictibilitate pentru alți investitori.

Ludmila Vîntu, Administratoare GS Blue Electric:

„Lansarea acestei centrale fotovoltaice marchează un moment important pentru dezvoltarea infrastructurii verzi din Republica Moldova. Ne bucurăm că am avut alături un partener de încredere, precum maib, care a oferit sprijinul necesar pentru realizarea acestui proiect important. Credem că tranziția energetică este esențială pentru viitorul sustenabil al țării și vom continua să investim în soluții durabile, cu impact real pentru comunități și economie.” 

Într-un context în care Republica Moldova este dependentă de importurile de energie, iar rezervele de resurse tradiționale sunt limitate, tranziția către surse regenerabile, precum energia solară, eoliană sau biomasa, este esențială pentru securitatea energetică a țării.

Maib a susținut realizarea acestui proiect printr-un credit verde în valoare de aproape 17.8 milioane euro pentru o perioada de 8 ani, destinat sprijinirii investițiilor în infrastructura sustenabilă. Amintim că anul curent, pentru creditarea acestui proiect, maib a fost premiată în prestigiosul program TFP 2024 „Green Trade Deal of The Year” în categoria Prima Tranzacție Verde.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Blocul Alternativa

Prima reacție a Blocului „Alternativa” la interdicția lui Ceban în România: „Comanda autorităților R. Moldova”

Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – confirmă că edilului capitalei i-a fost interzis accesul în Uniunea Europeană. Formațiunea susține că măsura ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Alternativa acuză guvernarea, într-o declarație de presă, că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

„Ne onorează această recunoaștere, din partea regimului Sandu, a contribuției Primarului General al Chișinăului la transformarea capitalei noastre dintr-o localitate deprimantă și degradată într-un oraș modern și dezvoltat. Ne onorează faptul că Ion Ceban, colegul și camaradul nostru, este perceput de actuala putere ca singura amenințare reală la adresa guvernării sale incompetente”, scrie Alternativa.

Formațiunea politică a transmis și un apel către cetățeni, în care acuză din nou guvernarea că ar reacționa cu teamă în fața unor alegeri democratice: „Regimul Sandu tremură de frică. (…) Să știți: orice s-ar întâmpla în zilele următoare, oricât de grave ar fi acțiunile represive pe care le-au pregătit împotriva lui Ion Ceban și a Blocului Alternativa, executanții capriciilor Maiei Sandu, noi nu vom devia de la drumul ales. Adevărul, legea și dreptatea vor învinge”.

Solicitați pentru un comentariu, nici reprezentanții Președinției, nici ai partidului de guvernare nu au răspuns, deocamdată, acuzațiilor lansate de Alternativa.

grt.md/imagine simbol

Energocom a cumpărat peste 45% din gazul necesar pentru 2025–2026, dar nu dezvăluie prețul

Compania Energocom a anunțat că, până la data de 9 iulie, a achiziționat aproape jumătate din necesarul de gaze pentru anul gazier 2025–2026. Mai exact, este vorba de 45,7% din volumul necesar pentru perioada 1 octombrie 2025 – 30 septembrie 2026, destinat consumului de pe malul drept. În ceea ce privește tarifele de achiziție, Energocom a declarat că „nu poate dezvălui, la această etapă, detalii privind prețurile, partenerii contractuali și volumele individuale”.

Reprezentanții Energocom au precizat că cei 45,7% sunt echivalentul a aproximativ 3,75 milioane MWh, adică 352,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.

„Gazele achiziționate sunt cu livrarea fermă în luna respectivă de consum şi sunt achiziționate atât la preț fix cât și la preț indexat care este corelat cu cotațiile principalelor burse din centrul și sud estul Europei cum ar fi TTF (Title Transfer Facility) din Țările de Jos și BRM (Bursa Română de Mărfuri) România”, au comunicat reprezentanții Energocom.

Compania a adăugat că, „în premieră, toate achizițiile se fac în baza unei strategii aprobate de Consiliul de Administrație al Energocom care prevede asigurarea malului drept cu cele mai bune prețuri de pe piață și garanția livrărilor neîntrerupte de gaze”. „Respectând practicile internaționale din sectorul energetic privind confidențialitatea, precum și prevederile contractuale, dar și pentru a nu afecta competitivitatea ofertelor de preț, Energocom nu poate dezvălui, la această etapă, detalii privind prețurile, partenerii contractuali și volumele individuale. Aceste informații pot fi făcute publice doar după finalizarea perioadelor de livrare”, a menționat compania.

Reprezentanții Energocom au mai spus că „pentru a gestiona eficient cererea în sezonul rece și a acoperi eventualele vârfuri de consum, compania planifică, achiziționarea suplimentară de gaze naturale care vor fi stocate în instalații de stocare unde Energocom are încheiate parteneriate în acest sens”.

***

Amintim că, pe 20 mai curent, Ministerul Energiei a anunțat că Energocom a reușit să procure primele volume de gaze naturale pentru anul gazier 2025-2026, în baza unor contracte pe termen lung. Ministerul nu a oferit detalii despre prețul și volumul achizițiilor, însă a precizat că „prețul plafon pentru achiziții este stabilit în funcție de indicii bursieri din regiune și aprobat de Consiliul societății, asigurându-se un control instituțional, transparență și eficiență în proces”.

Câteva zile mai târziu, deputata socialistă, Tatiana Cunețchi, a cerut, în Parlament, audierea ministrului Energiei, Dorin Junghietu, și a conducerii ANRE. Ea a invocat, printre altele, „tentativa de secretizare a prețurilor de achiziție a resurselor energetice pentru Republica Moldova”. În replică, deputatul PAS Radu Marian a declarat că „prețurile și contractele nu se secretizează” și că acestea vor fi făcute publice după finalizarea procesului de achiziție a gazelor naturale. Totodată, el a precizat că prețurile respective „sunt, în principiu, formule care se calculează în baza prețului de piață a gazelor naturale – informație care este publică și nu este ceva neapărat secret”.

Mai precizăm că Energocom va accesa un împrumut de până la 400 de milioane de euro pentru a asigura securitatea livrărilor de gaze naturale și energie electrică în sezonul rece. În acest sens, la data de 8 iulie a fost semnat un acord de garanție de stat pentru acest împrumut, între Ministerul Finanțelor și BERD. Înainte de aceasta, Guvernul a acordat garanții de stat companiei Energocom pentru împrumutul de până la 400 milioane de euro. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a explicat că „Energocom devine de la 1 august furnizor de gaz, preluând obligația de serviciu public de la Moldovagaz”. „Fără această garanție, Energocom nu ar fi putut lua creditul. (…) Este un credit luat de la o instituție financiară internațională cu reguli stricte. Riscul bugetar? Controlat și limitat. Statul ar plăti doar dacă Energocom nu-și respectă obligațiile — probabilitate considerată nesemnificativă de BERD și experți”, a menționat Vodă.

Marea Britanie va recunoaște permisele de conducere moldovenești, fără a cere examene suplimentare

Permisele auto eliberate în R. Moldova și Marea Britanie vor fi recunoscute reciproc, fără susținerea examenelor suplimentare. Guvernul a aprobat semnarea unui Memorandum de Înțelegere în acest sens.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, permisele de conducere emise de autoritățile ambelor țări vor putea fi recunoscute și preschimbate fără necesitatea susținerii unor examene teoretice sau practice, sub anumite condiții stabilite de memorandum.

MAI susține că această decizie va oferi cetățenilor „mai multă libertate de mișcare și siguranță.

„Această inițiativă reprezintă un pas important pentru a fi aproape de cetățenii noștri, oferindu-le drepturi și facilități indiferent unde se află”, se arată în comunicat.

Republica Moldova are încheiate acorduri similare cu Letonia, Spania, Grecia, Israel, Turcia, Albania și Lituania. Un Acord cu Franța a fost parafat și urmează să intre în vigoare, iar între Republica Moldova și Germania există o Declarație comună de intenție în acest sens. De asemenea, au fost inițiate negocieri asupra unui Acord în acest sens cu Irlanda.

MAN

Oficial: Primarul Ion Ceban are interdicție în România

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, lider al Partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, are interdicție de intrare pe teritoriul României. Informația a fost confirmată oficial de ministerul de Externe de la București. Autoritatea anunță că măsura a fost luată „din motive ce țin de considerente de siguranță națională”. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie.

„Din motive ce țin de considerente de siguranță națională, România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul național pentru domnul Ion Ceban și pentru încă doi cetățeni ai Republicii Moldova. Decizia este de resortul instituțiilor competente din România, în conformitate cu reglementările în vigoare în materie”, precizează MAE al României.

Informația privind interdicția de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen a primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, a fost publicată pe surse de Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor, măsura ar fi fost aplicată pentru o perioadă de cinci ani. Subiectul a fost preluat rapid de presa din Republica Moldova, România și inclusiv din Federația Rusă.

G4Media – sursă media de peste Prut – a preluat știrea ZdG și a încercat să confirme informațiile pe cont propriu. Inițial, publicația a scris pe surse că Ministerul Afacerilor Externe de la București „nu a luat decizia impunerii interdicției de intrare în România pentru primarul Chișinăului”. G4Media a actualizat după 20 de minute știrea. Redacția a făcut de această dată trimitere la „surse interne” care i-ar fi „conformat că interdicția impusă lui Ion Ceban nu a fost luată de România, fiind impusă la nivel european”.

Digi24 – o altă sursă media de peste Prut –  a scris, pe de altă parte, că „autoritățile de la București” le-a confirmat „că decizia a fost luată de către oficialii români. 

NM a solicitat confirmări oficiale din partea Poliției de Frontieră și Ministerului Afacerilor Interne din România, precum și de la instituțiile europene, însă până în prezent nu a primit răspuns. Contactat telefonic, Ion Ceban a spus că se află într-o discuție și va reveni cu un apel, lucru care nu s-a întâmplat. Nici consiliera sa, Natalia Ixari, nu a oferit un comentariu, până acum, deși a fost solicitată.

Cine este Ion Ceban?

Pe lângă licență în matematică și masterat în tehnologii informaționale, Ion Ceban a studiat „Administraţie municipală şi de stat” la Academia de Administrație Publică de pe lângă președintele Federației Ruse, iar din 2018 urmează și cursurile Școlii de Administrare din Berlin, Germania, scrie Rise Moldova.

Fost comunist, s-a alăturat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova pe listele căruia a ajuns în Parlament în 2014. Ulterior a renunțat la funcția de deputat pentru cea de consilier municipal Chișinău. După prezidențialele din 2016, câștigate de liderul socialiștilor Igor Dodon, fost comunist și el, Ceban i-a devenit consilier pe politica internă, secretar și purtător de cuvânt.

La alegerile locale anticipate din 2018 a candidat la șefia Primăriei Chișinău, după ce primarul general Dorin Chirtoacă și-a dat demisia, pe fundalul unor acuzații de trafic de influență în „dosarul parcărilor cu plată”. Ceban a reușit să acceadă în turul doi, dar a cedat în fața lui Andrei Năstase, care a obținut 52.57% din voturile alegătorilor. Într-un final, rezultatele scrutinului au fost declarate nule, după ce instanța de judecată a constatat că un filmuleț video postat de Năstase pe Facebook în ziua alegerilor a fost în măsură să influențeze opțiunea alegătorilor, decizie criticată vehement de societatea civilă și de partenerii externi.

Ceban intră din nou în Parlament după alegerile din februarie 2019 și devine unul dintre vicepreședinții noului legislativ, după ce socialiștii fac alianță cu Blocul ACUM, format de Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, ultima fiind condusă de Andrei Năstase, contracandidatul său la locale.

La alegerile locale generale din octombrie 2019 a candidat din nou la șefia Primăriei mun. Chișinău. Și de această dată a acces în turul doi, în care s-a duelat tot cu Năstase. Doar că acum Ceban a învins cu 52.39% din voturi, devenit primul primar general de stânga al mun. Chișinău.

În august 2022, Ion Ceban a anunțat lansarea Partidului Mișcarea Alternativa Națională și a devenit președintele formațiunii.

În noiembrie 2023, Ceban a fost reales primar al capitalei, cu 50,62% din sufragii. Candidatul său, deputatul PAS Lilian Carp, a obținut 28,23% dintre voturile alegătorilor.

MAN, menționat în raportul Trezoreriei americane

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat pe 26 octombrie 2022 o listă în care figurează persoane incluse în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupție. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Pe lângă acestea, au fost vizate și 12 persoane juridice. În raport sunt menționate și numele ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, dar și cel al partidului fondat de primarul de Chișinău, Ion Ceban – Mișcarea Alternativa Națională (MAN). În document se arată că aceștia ar fi beneficiat de consultanța experților ruși, care reprezentau interesele Kremlinului.

La rândul său, Ceban a declarat că informațiile din raportul Departamentului Trezoreriei americane ce vizează Mișcarea Alternativă Națională sunt „false și eronate”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Rusia: 77 de regiuni au rămas fără internet. Cum explică presa rusă

Pe teritoriul Federației Ruse a fost stabilit din nou un record cu privire la întreruperile de internet. Numărul regiunilor în care, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat blocaje ale rețelei a ajuns la 77, inclusiv în zone extrem de îndepărtate de linia frontului din Ucraina, precum Primorie, Sahalin și Kamceatka, scrie proiectul „На связи”.

Conform analiștilor, peste jumătate dintre regiunile rusești (48) s-au confruntat și cu întreruperi ale internetului prin cablu. În același timp, în patru entități federale, utilizatorii au raportat probleme doar cu rețeaua fixă, fără plângeri privind internetul mobil — este vorba despre Karaciai-Cerchezia, Osetia de Nord, Hakasia și regiunea Lipețk.

Recordul precedent fusese înregistrat pe 3 iulie, când accesul la rețea a fost limitat în 74 de regiuni. Pe 7 iulie au fost semnalate probleme în 49 de entități, pe 6 iulie — în 69, iar pe 5 iulie — în 68, conform datelor „На связи”.

Creșterea bruscă a numărului de întreruperi ale internetului în Rusia a început în primăvara anului 2025, în special înainte de sărbătorirea Zilei Victoriei, pe 9 mai. Începând din acea perioadă, forțele ucrainene au intensificat semnificativ atacurile cu drone asupra regiunilor rusești, iar autoritățile au început să bruieze comunicațiile pentru a perturba navigația dronelor și a împiedica transmiterea de informații de recunoaștere de către acestea.

Pe parcursul lunii iunie, în Rusia au fost înregistrate 655 de blocaje de internet de diferite dimensiuni — de zece ori mai multe decât în luna mai. Potrivit estimărilor proiectului „На связи”, această cifră depășește de peste două ori numărul total al întreruperilor de internet la nivel global înregistrate anul trecut de organizația internațională pentru apărarea drepturilor digitale Access Now, care a documentat 296 de întreruperi.

Fondatorul organizației „Roskomsvoboda”, Sarkis Darbinian, a menționat că autoritățile ruse „au normalizat o realitate în care pot pur și simplu să oprească internetul oricând”. Iar Michael Horowitz, expert al Consiliului pentru Relații Externe al SUA, a subliniat că întreruperea internetului este un mijloc eficient de interceptare a dronelor, iar cetățenii ruși ar trebui să se pregătească pentru întreruperi regulate ale rețelei, scrie The Moscow Times.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: