Al vostru Vlad Filat. De ce fostul premier condamnat a revenit în politică
Full Article 8 minutes read

Al vostru Vlad Filat. De ce fostul premier condamnat a revenit în politică

Vladimir Filat a revenit oficial în politica moldovenească, preluând conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM). Încă acum o jumătate de an, ieșind din închisoare, el afirma că nu-l interesează activitatea politică. Însă experții susțin că revenirea acestuia în politică a fost previzibilă. NM a analizat, dacă PLDM și Filat au șanse de a ocupa din nou un loc în „politica mare” și dacă el își va începe această cale prin participarea la alegerile prezidențiale.

Din nou președinte

Congresul PLDM din 16 august l-a reales pe Vladimir Filat președinte al partidului.

Acum cinci ani, în 2015, Filat a demisionat din funcția de președinte al PLDM, după ce împotriva sa a fost deschis un dosar penal și i-a fost retrasă imunitatea parlamentară. În anul 2016, Filat a fost condamnat la nouă ani privațiune de libertate pentru trafic de influență și corupere pasivă. După eliberarea condiționată înainte de termen în luna decembrie 2019, Filat a declarat că nu-l interesează activitatea politică.

O jumătate de an mai târziu, situația s-a schimbat. După ce a fost ales președinte al PLDM, Filat le-a cerut scuze colegilor de partid pentru faptul că „în mandatele precedente, nu a făcut tot posibilul pentru a proteja partidul și membrii acestuia” și a spus că „și-a învățat lecția”. „Eu revin nu într-o funcție, ci într-o responsabilitate enormă”, a declarat Filat.

Iar la 19 august, fiind obișnuit cu alianțele, PLDM a propus Partidelor „Acțiune și Solidaritate” (PAS) și „Plaftorma Demnitate și Adevăr” (DA) să formeze un bloc unic pentru a participa la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie și la alegerile parlamentare anticipate, dacă acestea vor avea loc. Cei de la PAS au răspuns că ei au deja propriul candidat, iar cei de la DA au spus că propunerea este întârziată, dar au promis că vor discuta această chestiune la ședința biroului.

Candidat potențial?

În luna februarie 2020, Vladimir Filat a respins categoric probabilitatea participării sale la alegerile prezidențiale, declarând că exclude o asemenea eventualitate „100%”. Dar a menționat că nu înseamnă că el va fi „pasiv în această privință”.

Însă la 17 august deja, Vladimir Filat nu a fost atât de categoric într-un comentariu pentru Pro TV, evitând să dea un răspuns direct la întrebarea despre participarea sa la alegeri. Totodată, Filat a menționat că legea nu-i interzice acest lucru.

Nu am reușit să-l întrebăm încă o dată pe Filat despre aceasta: el nu a răspuns la apelurile și mesajele reporterului NM.
Ion Guzun, coordonator de programe la Centrul de Resurse Juridice, consideră că pentru participarea lui Filat la alegerile prezidențiale există totuși impedimente legale. Expertul a făcut referire la cerințele față de potențialii candidați pentru participarea la alegerile prezidențiale, conform cărora persoanele care au antecedente penale nestinse pentru infracțiuni săvârșite cu intenție nu pot participa la alegeri.

„Acest lucru este menționat în articolul 111 al Codului penal, conform căruia condamnarea la închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni grave este considerată stinsă dacă au expirat șase ani după executarea pedepsei”, a precizat Ion Guzun.

„Întrebarea este: cât de mult va putea Filat să-și uimească alegătorul”

În opinia politologului Stela Jantuan, era de așteptat că Filat va reveni în politică, deși acesta declara că nu intenționează să facă așa ceva. „Printre politicieni noștri e cumva obișnuit: la început, toți spun că nu au de gând să participe la ceva, apoi participă”, a menționat Jantuan.

Ea a reamintit că Filat a încercat să devină un simbol al integrării europene și că datorită lui și eforturilor sale, reprezentanți de rang înalt ai țărilor din Occident – Angela Merkel, Joe Biden și alții, au vizitat Moldova în acea perioadă. „Pentru asemenea oameni, politica este ca un drog. Ei nu pot pleca din ea, ei trebuie să simtă aceleași senzații ori să obțină și mai mult, așa cum cred ei. Era de așteptat că el va prelua conducerea PLDM: acest partid a fost fără un lider evident, a fost condus de vremelnici. E clar că el a revenit la creația sa”, consideră Jantuan.

Ea mai crede că PLDM are perspective, chiar dacă sunt mici, acest lucru fiind demonstrat de alegerile locale. Partidul a înregistrat un rezultat bun și s-a situat pe poziția a patra la aceste alegeri. Și aceasta, în lipsa unui lider clar.

„Structurile teritoriale ale PLDM s-au păstrat, deși oamenii din teritorii au plecat la PAS și la DA. Pentru a-și începe activitatea de partid, capitalul inițial există. Pot spune că perspectivele lui Filat în politica moldovenească sunt imprevizibile, la fel ca și toată politica moldovenească. El ar putea să-și înceapă cu bine revenirea în politică, pentru că segmentul de dreapta nu prea este asimilat și consolidat”, a spus experta.

Ea a reamintit că în Alianțele pentru Integrare Europeană, două partide de dreapta – cel al liberal-demoraților și cel al liberalilor – aeau 48 de mandate de deputat, dintre care 32 erau ale PLDM (democrații care făceau parte din aceste alianțe își poziționează partidul ca fiind centrist). Iar PAS și DA au reușit să obțină doar 26 de mandate, a menționat Jantuan.

„Acest lucru denotă faptul că PLDM are teren pentru extinderea bazei electorale. Întrebarea este: cât de mult va reuși Filat să-și uimească alegătorul. Scandalurile asociate cu numele său nu sunt uitate și ar putea crea o doză de neîncredere în el ca lider”, a precizat Stela Jantuan.

Ea consideră că pe de o parte, îndemnul lui Filat către PAS și DA de a-și uni eforturile la alegerile prezidențiale demonstrează faptul că el, ca politician cu experiență, conștientizează că trebuie să ia loc la masa de negocieri și să acționeze cooperând. Pe de altă parte, el își dă seama foarte bine că în situația actuală, acest lucru este imposibil, a menționat Jantuan. De aceea, acest pas politic s-a făcut cu scopul de a-și anunța cu voce tare revenirea în politică și de a-și folosi experiența politică pentru a crea motive informaționale despre un candidat unic, susține ea.

„Filat se va gândi bine, să participe sau nu la alegeri, pentru că să-și ia startul și să acumuleze 3% nu înseamnă o revenire prea bună în politică. Dar totul depinde de strategia lor și de modul în care vor fi acceptați de alegători. El va încerca să-și recâștige alegătorul și nu-i exclus că într-o măsură oarecare, îi va reuși acest lucru”, mai spune experta.

„Medalia de aur” pentru PDM

Analistul politic Corneliu Ciurea a presupus că Filat are unele șanse, luând în calcul „o anumită compasiune pentru el din partea societății”. „Cred că există opinia precum că da, el nu e fără păcate, dar a suferit pentru toți, a fost pedepsit crunt. A stat închis, dar nu și-a spus ultimul cuvânt în politică. Discursul său aproape genial în parlament [după ridicarea imunității] i-a oferit oportunitatea de a intra din nou în politică. Discursul său a fost foarte bun. Persoana care a procedat astfel trebuia să revină în politică pentru a demonstra ceva și pentru a se manifesta”, consideră Ciurea. În același timp, în opinia sa, șansele lui Filat la un succes politic sunt relative și trebuie de luat în calcul situația de pe flancul politic de dreapta.

„Iar participarea lui Filat la alegerile prezidențiale înseamnă, mai degrabă, o chestiune de impertinență politică. Pentru el este mai convenabil să nu-și înainteze propria candidatură și să nu-și determine viitorul politic prin aceste alegeri, în care cel mai puternic candidat este Sandu. Pe de altă parte, el cunoaște această cale, deoarece a participat la alegerile primarului și a reușit să obțină un anumit rezultat (în anul 2007, a candidat pentru funcția de primar de Chișinău, din partea Partidului Democrat, acumulând 8,3%. – NM). El ar putea să se includă în cursă și să nu câștige, dar să obțină un rezultat care va deveni pentru PLDM ceva de genul unei medalii de aur și va determina revenirea partidului în politică”, a concluzionat Ciurea.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: