Facebook/Dumitru Alaiba

Alaiba a sesizat PG după ce Burduja a anunțat că delegația Moldovei nu va participa la votarea unei rezoluții în cadrul Euronest

Președintele delegației Republicii Moldova la Euronest, deputatul Partidului Socialiștilor, Petru Burduja, a trimis o scrisoare copreședinților Adunării Parlamentare Euronest, în care a spus că delegația moldovenească se va abține de la vot pe marginea unei rezoluții. Unii membri ai delegației nu sunt de acord cu Burduja și cred că el nu poate decide pentru ei.

Pe 9 aprilie, Burduja a expediat o scrisoare copreședinților Adunării Parlamentare Euronest, în care a afirmat că „Moldova a fost și rămâne fidelă prevederilor dreptului internațional, care stipulează foarte clar respectul integrității teritoriale a statelor în cadrul frontierelor internațional recunoscute, precum și neamestecul în treburile interne”.

Deputatul PSRM mai notează că „ținând cont de conținutul arhipolitizat al Proiectului Rezoluției cu referire la crearea unui nou impuls pentru integrarea europeană în cadrul strategiei UE (…) membrii delegației parlamentare la Euronest se vor abține de la participarea la procedura de vot”.

Scrisoarea a fost publicată de Dumitru Alaiba, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate. Acesta a spus că intenționează să voteze și a propus mai multe amendamente. „Deputatul Petru Burduja nu are nici un drept să exprime prin asemenea demersuri „poziția oficială a parlamentului”, cum a formulat în demersul său”, a afirmat Alaiba.

Ulterior, Alaiba a expediat un demers la Procuratura Generală cu solicitarea de a da o apreciere juridică a legalității faptelor deputatului Petru Burduja.  „Consider că deputatul Petru Burduja și-a depășit grav atribuțiile și mi-a îngrădit libertatea mea de a-mi exercita mandatul de ales al poporului”, a scris Alaiba.

NM a contactat mai mulți deputați care fac parte din delegație.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Mihai Popșoi a spus că va participa la vot și a precizat că toți membrii delegației pot vota așa cum consideră necesar.

Un alt membru al delegației Republicii Moldova la Euronest, deputatul Partidului Democrat, Dumitru Diacov a declarat pentru NM că va participa la vot. „Avem ce discuta. În plus, sunt copreședintele grupului de lucru pentru Belarus și discuția de acolo nu este foarte plăcută”, a remarcat Diacov. El a subliniat că nu știe de ce președintele delegației a decis să se abțină de la vot.

NM a încercat să-l contacteze pe Petru Burduja, însă acesta nu a răspuns la apelurile reporterului.

Igor Munteanu, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr a declarat pentru NM că autenticitatea scrisorii trezește semne de întrebare și a precizat că va participa la ședința Euronest.

Ședința Adunării Parlamentare Euronest va avea loc online, în perioada 19-20 aprilie. Din delegația Republicii Moldova fac parte deputații Petru Burduja, Alla Dolință, Radu Mudreac, Gaik Vartanean, Ion Leucă, Dumitru Diacov, Igor Vremea, Dumitru Alaiba, Mihai Popșoi și Igor Munteanu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto/NewsMaker

Îmbrâncelile din Chișinău cu implicarea unui minor: Avocatul copilului va sesiza organele de drept și autoritatea tutelară

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat cu un copil în brațe a încercat să forțeze cordonul MAI la Marșul Pride din Chișinău. Ombudsmanul a anunțat că va solicita organelor de drept investigarea cazului, iar autorității tutelare – evaluarea situației copilului și a familiei acestuia.

„În ceea ce privește copilul pus în pericol de către un adult în încercarea de a forța cordonul de carabinieri la Marşul Pride: m-am sesizat din oficiu; voi solicita organelor de drept investigarea cazului prin prisma Codului contravențional sau penal, după caz; voi solicita autorității tutelare evaluarea situației copilului şi a situației familiei, cu întreprinderea acțiunilor corespunzătoare în baza rezultatelor acestor evaluări”, a scris Vasile Coroi pe Facebook.

***

Pe 15 iunie, la Chișinău, a avut loc Marșul Pride, organizat în susținerea drepturilor persoanelor LGBTQ+. În reacție, reprezentanții PSRM au organizat „Marșul Familiei”. În același timp, mai mulți credincioși și preoți au ieșit la protest, în centrul capitalei, în contextul evenimentului desfășurat în sprijinul comunității LGBTQ+.

După mai bine de o oră de protest în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt, manifestanții s-au deplasat spre locația unde se desfășura Marșul Pride. Acolo s-au înregistrat îmbrânceli între, pe de o parte, preoți și credincioși ortodocși și, pe de altă parte, forțele de ordine. Tensiunile au izbucnit în momentul în care primii au încercat să treacă de cordonul poliției pentru a ajunge la participanții marșului. În altercații a fost implicat și un bărbat care ținea un copil în brațe și care a pus minorul în pericol. Pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat că integritatea fizică a minorului a fost pusă în pericol în contextul îmbrâncelilor. Astfel, reprezentanta poliției a precizat că bărbatul a fost imobilizat pentru a preveni posibile consecințe mai grave.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: