Alaiba, către Air Moldova: „Fugarul Șor să dea imediat banii oamenilor”. Slusari: „Vorbești parcă te afli în opoziție”
Full Article 5 minutes read

Alaiba, către Air Moldova: „Fugarul Șor să dea imediat banii oamenilor”. Slusari: „Vorbești parcă te afli în opoziție”

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, reacționează la ultima declarație Air Moldova. Cea din urmă a spus că „politicienii cointeresați au generat din nou un val de declarații manipulatorii” și condamnă „insinuările și afilierile politice atribuite companiei”. Alaiba, care pe 24 august a promis modificări la nivel legislativ după ce mai mulți pasageri Air Moldova s-au plâns că nu și-au primit banii promiși urmare a zborurilor anulate, a declarat că „unicul mesaj pe care îl așteaptă cetățenii de la această companie nu sunt “condamnări””. Potrivit fostului deputat Alexandru Slusari, Alaiba „vorbește parcă s-ar afla în tranșeea opoziției” și că „pe fundalul inacțiunilor guvernării, Air Moldova „și-a bătut joc conștient de oameni””. 

Pe 25 august, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba a comentat ultima declarație a Air Moldova. Cea din urmă a invocat denigrări din partea politicienilor.

„”Air Moldova CONDAMNĂ”, cică. Unicul mesaj pe care îl așteaptă cetățenii de la această companie nu sunt “condamnări”, ci este următorul: „Air Moldova dă toate asigurările că toți cetățenii vor fi despăgubiți pentru biletele procurate în termenii cei mai proximi”. Acest mesaj nu-l văd în comunicat. Să întoarcă imediat oamenilor banii pe care i-au achitat pentru biletele procurate la zboruri ce nu au avut loc. Sunt bani munciți cinstit de câteva zeci de mii de oameni”, se arată într-un nou mesaj al lui Alaiba, de pe rețelele de socializare.

Doar stăpânul companiei fugarul Șor parcă are bani de cheltuit pe atâtea partide, pe atâtea campanii, proteste, și alt fel de „investiții”. Să dea imediat banii oamenilor”, a conchis el.

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari, în prezent – director executiv al organizației Asociația Forța Fermierilor și membru în consiliul societății SA Energocom, a reacționat la postarea din ajun a lui Alaiba.

Dumitru Alaiba a declarat că Air Moldova a trecut printr-o perioadă de management defectuos, după ce a fost preluată prin fraudă de gruparea criminală a lui Șor. Cazul rar când sunt de acord cu ceea ce spune ministru al economiei. Despre „prihvatizarea” Air Moldova se cunoaște demult. Compania a fost donată către Șor la decizia pesonală a lui Plahotniuc. Banii, formal achitați pentru privatizare, au fost sustrași dintr-o compania de asigurare și aduși în geantă în ultimul ceas, înainte de expirare a termenului de depunere a cererilor”, a menționat Slusari, pe rețelele de socializare.

Însă, el a spus că are „alte întrebări la domnul ministru”.

Dumitru, tu când faci asemenea declarații înflăcărate, te uiți la calendar și la componența Parlamentului și Guvernului? Suntem în anul 2023, nu în 2019! La guvernare 2 ani e PAS cu 63 de mandate, nu coaliția PSRM-PD sau PSRM-Șor. Tu nu ești un deputat exaltat din opoziția, care în comisia economia, finanțe și buget din principiu nici pentru începutul ședinței comisiei nu ai votat. Ești целый viceprim-ministru și ministru al economiei, dar tot vorbești, parcă te afli în tranșeea opoziției. Îți amintesc, Dumitru, că la 4 octombrie 2019 Parlamentul a aprobat un raport al comisiei de anchetă pe așa zisă privatizare a Air Moldova, pentru care ai votat și tu, iar membru acestei comisiei de la PAS a fost Radu Marian. Parlamentul 4 ani în urmă a solicitat franc de la Guvern anularea tranzacției de privatizare a IS Air Moldova. Înțeleg că în perioada guvernării grupărilor politico-criminale acest lucru era irealizabil, dar în 2021-2023 voi de ce nu ați îndeplinit recomandările comisiei de anchetă ? Nici măcar nu ați încercat”, a precizat Slusari.

El a adăugat că „avem a doilea Guvern marca PAS”.

S-au schimbat doi miniștri ai economiei și trei șefi la Agenția Proprietății Publice. Toată această perioadă Air Moldova pe fundalul inacțiunilor guvernării „și-au bătut joc conștient de oameni”, cum tu, Dumitru, foarte corect ai menționat în postarea ta. Mai mult ca atât, sunt convins că acțiunile acestei companii au fost coordonate cu gruparea lui Șor și au avut scopul destabilizării situației social-economice în țară. Dumitru, poate măcar era cazul șă-ți asumi responsabilitatea pentru această bătaie de joc și impotență voastră? După mine, este cea mai mare problema al actualei guvernări. Ce nu s-ar întâmpla, voi nu sunteți vinovați”, a conchis Slusari.

***

Air Moldova și-a anulat, în ultimele luni, repetat, toate zborurile din cauza situației financiare precare din interiorul companiei. Recent, cel mai mare operator aerian din Republica Moldova a respins declarațiile autorităților centrale privind falimentarea companiei aeriene. Recent, Air Moldova anunța că își sistează zborurile până la data de 14 septembrie 2023, inclusiv.

Pe 24 august, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că Air Moldova a rămas fără Certificatul de Operator Aerian. Companiei i-a fost suspendat certificatul până pe 31 octombrie 2023.

În aceeași zi, ministrul Dumitru Alaiba a promis modificări la nivel legislativ, după ce mai mulți pasageri ai Air Moldova, zborurile cărora au fost anulate, s-au plâns că așa și nu și-au primit banii promiși. Oficialul l-a acuzat de situația din jurul companiei aeriene inclusiv pe politicianul fugar, Ilan Șor. „Ați mințit oamenii”, a scris Alaiba într-o postare pe Facebook, dând asigurări că autoritățile „nu vor lăsa oamenii singuri”.

Ulterior, compania aeriană Air Moldova a spus că a solicitat benevol suspendarea temporară a Certificatului de Operator Aerian și că „anunțul Autorității Aeronautice Civile cu referire la Air Moldova a generat din nou un val de declarații manipulatorii și interpretări denigratoare din partea politicienilor cointeresați”: „CONDAMNĂM toate insinuările și afilierile politice atribuite companiei, cu scopul de a manipula opinia publică”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: