Alaiba, întrevederi la București cu oficialii români. Va fi organizată o Comisie mixtă moldo-română
Full Article 3 minutes read

Alaiba, întrevederi la București cu oficialii români. Va fi organizată o Comisie mixtă moldo-română

Vicepremierul Dumitru Alaiba întreprinde o vizită de lucru la București.

Agenda vizitei de lucru de la București a început-o cu o întrevedere cu noul ministru al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România, Ștefan Radu Oprea. Oficialii au convenit asupra organizării Comisiei mixte moldo-române și a unui forum de afaceri, unde se vor discuta și promova interesele economice reciproce, care se preconizează să de desfășoare în luna septembrie.

De asemenea, au discutat despre accesul companiilor moldovenești la piețele de capital din UE și despre importanța creării unui mediu favorabil și oportunități mai mari pentru afacerile moldovenești de a se extinde pe piețele UE prin intermediul Bursei de Valori București. Aceasta va deschide noi căi de dezvoltare și creștere economică pentru întreprinderile moldovenești și va contribui la consolidarea legăturilor noastre economice cu UE.

Un alt aspect important abordat a fost extinderea Bursei Române de Mărfuri în Republica Moldova.

„Acest demers va crea un cadru favorabil pentru dezvoltarea și promovarea comerțului de mărfuri între cele două țări și va facilita schimburile comerciale bilaterale. Prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, va contribui la activitatea economică și investițiile în Republica Moldova, deschizând noi oportunități pentru companiile noastre”, a menționat Ministerul Economiei.

Următoarea întrevedere a vicepremierului Alaiba a fost cea, cu Bogdan Ivan Gruia, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Subiectul central al discuției a fost digitalizarea și schimbul de informații și idei în acest domeniu. S-a convenit despre crearea unui grup de lucru format din specialiști în securitate cibernetică și inteligență artificială. Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în consolidarea capacității noastre de a aborda provocările digitale într-un mod eficient și sigur.

„În spiritul cooperării și schimbului de experiență, România intenționează să preia bunele practici ale Republicii Moldova în ceea ce privește tranziția digitală. În acest sens, ministerele de resort colaborează deja în mod eficient și vor continua să facă schimb de cunoștințe și expertiză. În acest sens, la București, urmează a fi semnat un acord de colaborare trilateral dintre Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România și IBM România, iar astăzi fost semnată anexa la declarație”, au menționat autoritățile de la Ministerul Economiei și Digitalizării.

O altă întrevedere, a fost cu președintele – director general al Bursei Române de Mărfuri VPM, Gabriel PURICE. Dumitru Alaiba a manifestat interesul de a coopera cu BRM pentru extinderea și crearea platformelor de tranzacționare în Republica Moldova, pentru diverse produse strategice precum petroliere, electricitate, construcții și altele. Cei doi oficiali au discutat despre statutul de bursă și recunoașterea licenței de bursă în Republica Moldova (procedura de licențiere).

În acest sens, s-a agreat că va fi elaborată o analiză de către BRM în ceea ce privește modificările ce urmează a fi operate, precum și modificarea legislației naționale, dar și instituirea unui grup de lucru între experți pentru implementare.

Pe 4 iulie, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării va participa la Forumul economic franco-român „Oportunități de investiții în Republica Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: