Alegeri generale în Marea Britanie. Guvernul conservator, la putere de 14 ani, poate fi detronat cu o victorie istorică
Full Article 2 minutes read

Alegeri generale în Marea Britanie. Guvernul conservator, la putere de 14 ani, poate fi detronat cu o victorie istorică

Pe 4 iulie, în Marea Britanie se desfășoară alegeri generale. Peste 46,5 milioane de britanici cu drept de vot sunt așteptați în cele 650 de circumscripții separate din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, informează Reuters , joi, 4 iulie, 2024.

Premierul britanic, Rishi Sunak, a mers să voteze  după aproximativ o oră de la deschiderea secțiilor,  în orașul Northallerton din centrul Regatului Unit. Sunak nu a oferit nici o declarație presei.

Partidul învingător în alegeri are nevoie de 326 de locuri în parlament pentru a putea forma un guvern majoritar. Astfel, funcția de prim-ministru îi poate reveni liderului partidului politic care obţine majoritatea locurilor în alegerile legislative.

Liderul Partidului Laburist și de opoziție, Keir Starmer, a transmis un mesaj în ziua alegerilor: „Marea Britanie poate scrie astăzi un nou capitol. Nu ne putem permite încă cinci ani cu conservatorii, dar schimbarea va veni, doar dacă veţi vota laburiştii”, a spus acesta, citat de Reuters..

Opozantul actualului prim-ministru britanic, Keir Starmer, în vârstă de 61 de ani, are șansele să devină următorul prim-ministru al Marii Britanii. Starmer este un politician laburist auster, fost avocat pentru drepturile omului şi apoi procuror general. Starmer a fost ales deputat în Parlament în urmă cu nouă ani.

Un exit-poll va fi publicat de BBC la închiderea urnelor, la ora 22:00, ora locală a Londrei, iar numărarea va avea loc pe tot parcursul nopții și până vineri dimineața, 5 iulie.

Marea Britanie a avut trei prim-miniștri conservatori de la ultimele alegeri generale din 2019, după ce Boris Johnson le-a câștigat detașat. Rishi Sunak, care ocupă Downing Street 10 din 2022 ca al optulea premier conservator începând din 2010.



Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: