Alegeri parlamentare cu miză mare în Georgia. Circa 3,5 mln de persoane sunt așteptate la secțiile de votare
Full Article 2 minutes read

Alegeri parlamentare cu miză mare în Georgia. Circa 3,5 mln de persoane sunt așteptate la secțiile de votare

În Georgia, pe 26 octombrie, au loc alegeri parlamentare, care sunt numite cele mai importante din istoria țării. Aproximativ 3,5 milioane de georgieni sunt așteptați la secțiile de votare, care s-au deschis la 08:00 (ora locală) și își vor continua activitatea până la 21:00. 

Potrivit BBC, cetățenii georgieni își aleg Parlamentul nu printr-un sistem mixt, ca înainte, ci printr-un sistem complet proporțional. Adică, procentul de voturi pe care-l va acumula un partid sau altul va corespunde numărului de mandate în Parlament. Pentru a accede în Legislativ, formațiunile politice trebuie să obțină cel puțin 5% din voturi. Dacă nicio forță politică nu va nu reușește să obțină o majoritate, partidele vor trebui să formeze un guvernare de coaliție.

O altă noutate a acestor alegeri este că 90% din secțiile de votare procesul de vot va decurge în format electronic. Identificarea va avea loc cu ajutorul mijloacelor electronice, la fel și numărarea voturilor și transmiterea rezultatelor preliminare.

La aceste alegeri parlamentare participă 18 partide. Potrivit sondajelor, cinci forțe politice au cele mai mari șanse să depășească pragul minim de voturi pentru a accede în Legislativ: partidul de guvernământ „Visul Georgian”, care este considerat pro-rus, precum și partidele de opoziție pro-occidentale „Mișcarea Națională Unită”, „Coaliția Schimbărilor”, „Georgia Puternică” și „Pentru Georgia”.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a calificat alegerile parlamentare drept un test decisiv pentru democrație și pentru parcursul european al Georgiei.

***

Precizăm că actualele alegeri parlamentare din Georgia sunt considerate cele mai importante din istoria țării, care vor determina dacă se va îndrepta spre Occident sau va rămâne în sfera de influență a Rusiei.

În decembrie 2023, Georgia a obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană, însă procesul a fost înghețat câteva luni mai târziu, după ce Parlamentul a adoptat așa-numita „lege privind transparența influenței străine”, care obligă instituțiile să se înregistreze ca „agenți străini” dacă primesc peste 20% din finanțare din străinătate. Legea, care a fost elaborată de „Visul Georgian”, este asemănătoarea cu cea care este în vigoare în Rusia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: