Alegeri prezidențiale în Lituania. Nici președintele în funcție, nici prim-ministrul nu au reușit să fie aleși din primul tur
Full Article 2 minutes read

Alegeri prezidențiale în Lituania. Nici președintele în funcție, nici prim-ministrul nu au reușit să fie aleși din primul tur

În Lituania a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Prezența la alegerile prezidențiale din Lituania a fost de 59,37%, însă niciunul dintre candidați nu a obținut mai mult de jumătate din voturi. Acest lucru înseamnă că peste două săptămâni va avea loc al doilea tur al alegerilor, în care vor participa președintele în funcție Gitanas Nauseda și premierul Ingrida Simonyte.

În primul tur au participat opt candidați. Nauseda, conform celor mai recente date, a obținut 44,59%, iar Simonyte – 18,98%. Aceste rezultate coincid aproximativ cu sondajele de opinie publică efectuate înaintea alegerilor.

Nauseda și Simonyte s-au întâlnit deja în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2019. Președintele în funcție a pornit atunci fără nicio experiență politică de pe poziția de economist șef al băncii SEB.

Experții au spus că tocmai acest lucru l-a ajutat să o depășească pe principalul său rival – deputatul parlamentului și fostul ministru de finanțe Ingrida Simonyte, care a fost nominalizată de conservatori. Mai târziu, ea a aderat oficial la partidul „Uniunea Patrioților – Creștinii Democrați”.

Pe agenda internațională, ambii candidați susțin sprijinul total pentru Ucraina și consolidarea NATO, și au o poziție extrem de critică față de Moscova.

„Să nu ne facem iluzii că Vladimir Putin este pregătit pentru vreun fel de negocieri pașnice”, a spus Nauseda jurnaliștilor în noaptea de după alegeri. „Singurul mod de a opri acest lucru, în afara de a sprijini eficient Ucraina, este pur și simplu să o facem rapid”.

„Formula victoriei împotriva agresorului este clară: pace prin forță. Dacă ne strângem forțele și începem să credem în victorie, vom putea asigura ca pacea să domnească în Europa”, a spus Simonyte în martie la Conferința militară Baltică.

În paralel cu alegerile prezidențiale din Lituania, a avut loc un referendum privind amendamentele la Constituție, care legalizează dubla cetățenie. Cu cinci ani în urmă, a avut loc deja un referendum în țară, însă amendamentele nu au fost adoptate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: