Alegeri prezidențiale în SUA: Trump sau Biden? Numărătoarea voturilor continuă (UPDATE)
Full Article 4 minutes read

Alegeri prezidențiale în SUA: Trump sau Biden? Numărătoarea voturilor continuă (UPDATE)

În SUA a început numărătoarea voturilor, iar marile stații TV prezintă proiecții ale rezultatelor bazate pe exit-poll-uri. Analiștii prognozează o prezență record la urne, unde americanii au avut de ales preşedintele între actualul lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump (74 de ani), și democratul Joe Biden (78 de ani), fost vicepreședinte. Pentru a câștiga alegerile, oricare dintre candidați are nevoie de minimum 270 de voturi electorale (electori), scrie g4media.ro.

(UPDATE 11:10) Trump a declarat că tabăra sa va apela la Curtea Supremă pentru a rezolva problemele cu voturile din unele zone, semnalând astfel faptul că forul suprem va avea un cuvând greu de spus în deciderea câștigătorului scrutinului. Insistența republicanilor de a o confirma pe judecătoarea conservatoare Amy Barrett la Curtea Supremă apare acum o decizie tot mai calculată.

Potrivit datelor de la această oră, Joe Biden a câștigat 238 de voturi electorale, iar Donald Trump 213.

UPDATE (10:50) Donald Trump a vorbit de la Casa Albă și și-a anunțat victoria, chiar dacă numărătoarea voturilor nu s-a încheiat. El i-a acuzat pe democrați de fraudă și a spus că ceea ce fac ei ”e o rușine”. Cele mai importante declarații:

„Vreau să le mulțumesc americanilor pentru că au ieșit în număr mare la vot. Vreau să îi mulțumesc primei doamne, vicepreședintelui Mike Pence. Ne pregătim pentru o mare sărbătoare. Rezultatele sunt fenomenale, ne pregăteam să celebrăm votul și succesul”.

În schimb, democrații au transmis că alegerile se termină în momentul numărării ultimului vot. Pentru a câștiga alegerile, oricare dintre candidați are nevoie de minimum 270 de voturi electorale (electori), iar Joe Biden conduce în clasamentul rezultatelor provizorii. Contrar sondajelor de opinie care îl anunțau câștigător pe Biden, lupta este foarte strânsă.

Având în vedere confuzia legată de rezultatul final al alegerilor prezidențiale din Statele Unite, mulți americani pare că încearcă să găsească soluții caută online, din nou, să se mute în Canada. Experții au afirmat că schimbarea cetățeniei nu este deloc ușoară, mai ales în timpul pandemiei de coronavirus. În acest moment, granița terestră dintre cele două țări e închisă, iar autoritățile din SUA și Canada nu permit călătorile care nu sunt esențiale. (New York Post)

Știrea inițială

Potrivit rezultatelor provizorii, până la ora 8:30 (ora Moldovei) Biden are 238 de voturi electorale, iar Trump a câștigat 213. Numărătoarea celor de la CNN indică 219 voturi pentru democrat și 209 pentru republican. Comentatorii se feresc să afirme cu certitudine când vor fi anunțate rezultatele finale și care ar putea fi câștigătorul. Cel mai probabil, numele celui de-al 46-lea președinte al SUA nu va fi cunoscut mai devreme de câteva zile.

Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter prin care își acuză oponentul de încercarea de a frauda alegerile.

Alegeri prezidențiale în SUA: Trump sau Biden? Numărătoarea voturilor continuă (UPDATE)

Twitter

Așa cum s-a întâmplat și înainte de alegerile din 2016, multe celebrități americane au afirmat că vor pleca din Statele Unite dacă Trump câștigă scrutinul pentru Casa Albă în acest an. Multă lume se întreabă dacă vedetele se vor ține de cuvânt în cazul în care republicanul rămâne președinte. După alegerile din 2016, NICIUNA dintre vedetele de la Hollywoond nu și-a ținut promisiunea.

Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, vrea să câştige încă patru ani la Casa Albă după un prim mandat tumultuos, marcat de criza coronavirusului, o economie lovită de închiderile din cauza pandemiei, de impeachment, de anchetele legate de amestecul electoral al Rusiei, de tensiuni rasiale şi politici de imigraţie controversate.

Joe Biden, 77 de ani, încearcă să câştige preşedinţia după o carieră politică întinsă pe cinci decenii, dintre care opt ani ca vicepreşedinte al predecesorului democrat al lui Trump, Barack Obama. Biden a mai avut două tentative eşuate de a deveni candidatul democraţilor la Casa Albă în 1988 şi 2008. Campania sa a fost lovită dur de acuzele de corupție la adresa fiului său, Hunter Biden, criticat pentru că ar fi folosit poziția de vicepreședinte a tatălui său pentru afaceri.

Cei doi candidaţi s-au concentrat pe un număr de circa 12 state cele mai disputate, aproape toate câştigate de Trump în 2016.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: