Alegerile de la Bubuieci. Ceban califică scrutinul ca fiind „ilegal”: „Au anulat mii de voturi ca să ofere mandatul candidatului PAS”
Full Article 3 minutes read

Alegerile de la Bubuieci. Ceban califică scrutinul ca fiind „ilegal”: „Au anulat mii de voturi ca să ofere mandatul candidatului PAS”

Președintele Mișcării Alternative Naționale (MAN) Ion Ceban a venit o reacție la alegerile repetate pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, care se desfășoară astăzi, 11 februarie. Ceban, care este și edil de Chișinău, califică alegerile ca fiind „ilegale”. Precizăm că rezultatele scrutinului precedent pentru funcția de primar de Bubuieci, care a fost câștigat de candidatul MAN, Leonid Umaneț, au fost anulate. 

Azi, la Bubuieci, au loc alegeri repetate ilegale. Comisia Electorală Centrală, la comandă, a anulat rezultatele alegerilor din noiembrie 2023, a anulat mii de voturi doar pentru ca să ofere acest mandat candidatului PAS. Primarului ales din partea MAN, Leonid Umaneț, i s-a furat mandatul, chiar dacă a prezentat toate documentele solicitate de autorități, inclusiv diploma de studii. Este grav că este organizată votarea repetată, în timp ce în instanța de judecată încă se examinează contestațiile față de deciziile ilegale ale CEC, inclusiv o excepție de neconstituționalitate la Curtea Constituțională. Condamnăm cu fermitate astfel de comportamente și decizii ale guvernării, or acestea nu se încadrează în niciun fel în valorile europene promovate de partidul de guvernare”, a scris Ceban pe rețelele de socializare.

PAS nu a comentat, deocamdată, acuzațiile lansate de Ion Ceban.

Ce s-a întâmplat?

În urma turului II al alegerilor locale din Bubuieci, care a avut loc pe 19 noiembrie 2023, fotoliul de primar a fost câștigat de Leonid Umaneț – candidatul MAN. Umaneț s-a duelat în turul II de scrutin cu candidatul PAS Alexei Percemlî.

Trei zile mai târziu, Ministerul Educației a anunțat că a sesizat Centrul Național Anticorupție în privința situației școlare a lui Umaneț. Ministrul Dan Perciun ar fi constatat că Umaneț nu a absolvit studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective.

Pe 1 decembrie, consiliul electoral al circumscripției electorale Bubuieci a invalidat mandatul de primar al candidatului MAN. Iar pe 26 ianuarie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat nule rezultatele alegerilor de la Bubuieci. Totodată, CEC a anunțat alegeri repetate pentru funcția de primar pe 11 februarie. În buletinul de vot au fost incluși candidații care au participat în primul tur de scrutin – pe 5 noiembrie 2023, în ordinea stabilită de organul electoral, cu excepția candidatului Leonid Umaneț din partea MAN.

Situația de la alegerile repetate

Potrivit CEC, către ora 12:00, a fost înregistrată o participare de 564 de alegători, ceea ce reprezintă 6,82% din persoanele înscrise pe listele electorale. În total, la urnele de vot sunt așteptați 7 954 de alegători.

Secțiile de vot au fost deschise de la ora 07:00 și se vor închide la 21:00.

În cadrul votării repetate, alegerile sunt declarate valabile indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: