„Am acceptat pentru eradicarea sărăciei în Moldova”. Mariana Durleștean explică de ce și-a dorit funcția de premier
Full Article 2 minutes read

„Am acceptat pentru eradicarea sărăciei în Moldova”. Mariana Durleștean explică de ce și-a dorit funcția de premier

Mariana Durleșteanu, candidata propusă de Partidul Socialiștilor (PSRM) la funcția de premier al țării, susține că este o persoane „apolitică” și că a acceptat această propunere din dorința de a lupta cu sărăcia din Moldova. Aceasta și-a explicat decizia într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Eu am acceptat invitația dată ca o persoană apolitică, ținând cont că nu am fost și nu sunt membru al unui partid politic, ci pe principiul profesionalismului în contextul pandemiei, sărăciei și crizei economice care se acutizează. Procesul privind semnăturile în Parlament a fost gestionat nu de către mine, pentru că nu am astfel de abordări. Să menționez clar că nu este atribuția potențialului candidat să verifice lista semnatarilor”, a scris Mariana Durleșteanu pe Facebook.

Candidata propusă de PSRM a explicat de ce a acceptat oferta: „Rațiunea mea personală pentru a accepta această invitație a avut la bază eradicarea sărăciei în Moldova, gestionarea crizei pandemice pentru a oferi siguranță cetățenilor în ziua de mâine, implementarea proiectelor investiționale și readucerea diasporei acasă”.

 

„Am acceptat pentru eradicarea sărăciei în Moldova”. Mariana Durleștean explică de ce și-a dorit funcția de premier

În cadrul ședinței din 11 februarie a parlamentului, în timp ce premierul desemnat Natalia Gavrilița răspundea la întrebările deputaților, o parte a fracțiunii PSRM, împreună cu liderul formațiunii Igor Dodon, au participat la un brefing de presă. Dodon a anunțat că socialiștii nu vor vota pentru Natalia Gavriliță, însă o propun de Mariana Durleșteanu la funcția de premier. Aceștia au chemat celelalte fracțiuni să semneze în susținerea acestuia candidat. Ulterior, au anunțat crearea unei majorități parlamentare formată din 54 de deputați care susțin candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.

La scurt timp după încheierea ședinței parlamentului, președinta țării Maia Sandu a invitat fracțiunile parlamentare la consultări publice. Ulterior, aceasta a anunțat că nu o va desemna pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru. Șefa statului a argumentat că ar exista „suspiciuni rezonabile de corupție” asupra anumitor deputați care au semnat în susținerea acestui candidat.

Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.

Potrivit legii, dacă parlamentul eșuează din două tentative să învestească un nou guvern, legislativul este dizolvat și este declanșată procedura de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: