infotag.md

„Am acceptat pentru eradicarea sărăciei în Moldova”. Mariana Durleștean explică de ce și-a dorit funcția de premier

Mariana Durleșteanu, candidata propusă de Partidul Socialiștilor (PSRM) la funcția de premier al țării, susține că este o persoane „apolitică” și că a acceptat această propunere din dorința de a lupta cu sărăcia din Moldova. Aceasta și-a explicat decizia într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Eu am acceptat invitația dată ca o persoană apolitică, ținând cont că nu am fost și nu sunt membru al unui partid politic, ci pe principiul profesionalismului în contextul pandemiei, sărăciei și crizei economice care se acutizează. Procesul privind semnăturile în Parlament a fost gestionat nu de către mine, pentru că nu am astfel de abordări. Să menționez clar că nu este atribuția potențialului candidat să verifice lista semnatarilor”, a scris Mariana Durleșteanu pe Facebook.

Candidata propusă de PSRM a explicat de ce a acceptat oferta: „Rațiunea mea personală pentru a accepta această invitație a avut la bază eradicarea sărăciei în Moldova, gestionarea crizei pandemice pentru a oferi siguranță cetățenilor în ziua de mâine, implementarea proiectelor investiționale și readucerea diasporei acasă”.

 

În cadrul ședinței din 11 februarie a parlamentului, în timp ce premierul desemnat Natalia Gavrilița răspundea la întrebările deputaților, o parte a fracțiunii PSRM, împreună cu liderul formațiunii Igor Dodon, au participat la un brefing de presă. Dodon a anunțat că socialiștii nu vor vota pentru Natalia Gavriliță, însă o propun de Mariana Durleșteanu la funcția de premier. Aceștia au chemat celelalte fracțiuni să semneze în susținerea acestuia candidat. Ulterior, au anunțat crearea unei majorități parlamentare formată din 54 de deputați care susțin candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.

La scurt timp după încheierea ședinței parlamentului, președinta țării Maia Sandu a invitat fracțiunile parlamentare la consultări publice. Ulterior, aceasta a anunțat că nu o va desemna pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru. Șefa statului a argumentat că ar exista „suspiciuni rezonabile de corupție” asupra anumitor deputați care au semnat în susținerea acestui candidat.

Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.

Potrivit legii, dacă parlamentul eșuează din două tentative să învestească un nou guvern, legislativul este dizolvat și este declanșată procedura de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: