„Am declarat că voi închide 30 de deputați, iar asta i-a speriat”. Reacția lui Cavcaliuc privind dosarele în care este vizat
Full Article 3 minutes read

„Am declarat că voi închide 30 de deputați, iar asta i-a speriat”. Reacția lui Cavcaliuc privind dosarele în care este vizat

Fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP) susține că dosarele penale în care este vizat reprezintă o comandă și o răfuială politică. În cadrul unui briefing de presă din 15 februarie, Gheorghe Cavcaliuc, liderul Partidului „Acasă Construim Europa” (PACE) le-a cerut ambasadorilor acreditați în Moldova să facă presiuni asupra autorităților, ca să nu admită încălcarea drepturilor omului.

Gheorghe Cavcaliuc susține că a aflat din presă despre faptul că Procuratura Generală a anulat ordonanțele de neîncepere a urmăririi penale, emise anterior de Procuratura Anticorupție, dar și despre cele două dosare penale pentru ”depășirea atribuțiilor de serviciu”.

„Calific această acțiune ca o comandă politică și știu de la cine și în ce circumstanțe este făcută această comandă politică și de ce. Vreau să le spun acele persoane care au făcut acest lucru folosind instituțiile statului, că eu nu mă tem. Nu am de gând să plec din țară. Voi lupta și-mi voi demonstra nevinovăția. Și indiferent dacă eu voi fi mort sau o să mă închideți la pușcărie, societatea noastră și comunitatea internațională va afla cine și cu ce scop a comandat acest lucru prin justiția noastră, care este încă controlată politic”, a declarat liderul PACE.

Fostul șef al IGP susține că dosarele penale în care este vizat ar avea legătură cu declarațiile sale politice.

„După ce am declarat că voi închide 30 de deputați și miniștri actuali și din fostele garnituri, odată ce PACE ajunge la guvernare, și mă voi ține de cuvânt, asta i-a speriat pe foarte mulți. Pentru că mulți politicieni au declarat acest lucru, dar liderul politic care poate face acest lucru sunt doar eu”, a precizat Cavcaliuc.

Politicianul a făcut apel către diplomații străini care l-au cunoscut, să facă presiuni pentru ca drepturile fundamentale ale omului să nu fie încălcate.

„Mă adresez către instituțiile internaționale, către ambasadele acreditate în Republica Moldova. (…) Vă rog să faceți presiuni pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Frica lor este mare, presiunea lor este enormă. Îmi pun întrebarea retorică: de ce după doi ani de la plecarea mea din funcție, abia acum cineva s-a găsit să reia aceste materiale sau să pornească anumite cauze?”, a mai spus liderul PACE.

Reacția vine după ce, pe 15 februarie, Procuratura Generală a anunțat că a dispus reluarea investigațiilor în privința fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc. Decizia a fost luată după ce procurorii ar fi depistat erori de drept și de fapt în soluțiile date anterior de procurorii anticorupție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: