„Am mobilizat toate rezervele”. Lipsă acută de medici și de locuri în spitale pentru bolnavii infectați cu COVID-19
Full Article 3 minutes read

„Am mobilizat toate rezervele”. Lipsă acută de medici și de locuri în spitale pentru bolnavii infectați cu COVID-19

În spitalele din Republica Moldova au mai rămas foarte puține locuri pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, iar personalul medical este insuficient. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, în cadrul briefingului din 30 noiembrie. Subiectul a fost discutat și în cadrul ședinței primăriei capitalei. Responsabilii din domeniul sănătății au precizat că toate locurile din spitalele din Chișinău pentru bolnavii cu COVID-19 sunt ocupate.

Șeful executivului a îndemnat oamenii să dea dovadă de precauție sporită și a atras atenția că, deși numărul de paturi în spital poate fi majorat, personalul medical este insuficient.

„Locuri în spitale practic nu-s. Săptămâna aceasta vor fi activate câteva zeci de locuri în instituțiile medicale. Din păcate este o limită la extinderea numărului de locuri și limita principală este lipsa personalului medical. Față de martie-aprilie am majorat numărul de locuri din spitale, dar din păcate personal altul pe care îl avem nu avem de unde lua. Am mobilizat și studenții de la medicină și rezidențiatul și toate rezervele. Spații, paturi, echipament putem identifica, dar oameni mai mulți nu sunt”, a explicat Ion Chicu.

Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei municipiului Chișinău, Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi, la ședința on-line a serviciilor municipalității, că în capitală situația pandemică este foarte gravă și există o creștere continuă a cazurilor grave și foarte grave.

„În instituțiile municipale spitalicești nu mai există locuri pentru tratamentul COVID-19. Toate cele 1042 de locuri sunt ocupate, vom activa 65 de locuri la spitalul Covid de la Moldexpo”, a declarat Bucearschi.

În același timp, oficialul a menționat că „rata incidenței cu coronavirus a ajuns la 1866 de îmbolnăviri la o sută de mii de locuitori”, în creștere față de luna octombrie.

***

În municipiul Chișinău, pe parcursul anului 2020 s-au înregistrat 44 952 de îmbolnăviri cu COVID-19. La nivel național, au fost confirmate peste 107 mii de infectări cu noul coronavirus și circa 2,3 mii de decese.

Astăzi, în Republica Moldova, au intrat în vigoare noile restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în contextul creșterii numărului de infectări cu COVID-19. Măsurile vor fi valabile din 30 noiembrie până pe 15 ianuarie. Care sunt măsurile impuse și ce amenzi riscă cei care nu le vor respecta puți citi AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: