Au intrat în vigoare noile restricții impuse de CNESP. Ce (nu) avem voie să facem în spațiul public și ce amenzi riscăm?
Full Article 3 minutes read

Au intrat în vigoare noile restricții impuse de CNESP. Ce (nu) avem voie să facem în spațiul public și ce amenzi riscăm?

În Republica Moldova au intrat în vigoare noile restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în contextul creșterii numărului de infectări cu COVID-19. Măsurile vor fi valabile din 30 noiembrie până pe 15 ianuarie. 

Astfel în scopul sporirii măsurilor aplicate de prevenire şi control a infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Va fi, totuși, permis serviciul de livrare și după această oră.

Unităților de alimentație publică le-a fost interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inclusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Totodată, se interzice aflarea cetățenilor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement, în grupuri mai mari de 3 persoane. De asemenea, aceștia trebuie să respecte distanța socială de 1 m.

Persoanele în vârstă de peste 63 ani, li se interzice aflarea în afara domiciliului şi în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția: deplasărilor în interese de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță, deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare; deplasarea pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată; deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu pot fi amânate.

Purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise, în special în transportul public, este obligatorie. Masca trebuie să acopere gura și nasul.

***

Potrivit celui mai recent bilanț publicat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în Republica Moldova au fost confirmate peste 107 mii de infectări cu noul coronavirus și circa 2,3 mii de decese.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autoritățile competente constituie între 2000 – 5000 de lei pentru persoane fizice și între 10 000 – 35 000 de lei, pentru persoanele juridice.

Pentru săvârşirea repetată a aceleiași contravenţii pe parcursul aceluiaşi an calendaristic, persoana sancţionată anterior, printr-o hotărâre/decizie definitivă va fi sancţionată cu amendă de la 15 000 la 25 000 de lei, iar persoana juridică – de la 50 000 la 75 000 de lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: