Piața centrală
Максим Андреев, NewsMaker

Au intrat în vigoare noile restricții impuse de CNESP. Ce (nu) avem voie să facem în spațiul public și ce amenzi riscăm?

În Republica Moldova au intrat în vigoare noile restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în contextul creșterii numărului de infectări cu COVID-19. Măsurile vor fi valabile din 30 noiembrie până pe 15 ianuarie. 

Astfel în scopul sporirii măsurilor aplicate de prevenire şi control a infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activității cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Va fi, totuși, permis serviciul de livrare și după această oră.

Unităților de alimentație publică le-a fost interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inclusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Totodată, se interzice aflarea cetățenilor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement, în grupuri mai mari de 3 persoane. De asemenea, aceștia trebuie să respecte distanța socială de 1 m.

Persoanele în vârstă de peste 63 ani, li se interzice aflarea în afara domiciliului şi în spațiile publice fără necesitate stringentă, cu excepția: deplasărilor în interese de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfășurată la distanță, deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare; deplasarea pentru asistență medicală, ce nu poate fi amânată; deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu pot fi amânate.

Purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise, în special în transportul public, este obligatorie. Masca trebuie să acopere gura și nasul.

***

Potrivit celui mai recent bilanț publicat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în Republica Moldova au fost confirmate peste 107 mii de infectări cu noul coronavirus și circa 2,3 mii de decese.

Amenzile pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică, stabilite de autoritățile competente constituie între 2000 – 5000 de lei pentru persoane fizice și între 10 000 – 35 000 de lei, pentru persoanele juridice.

Pentru săvârşirea repetată a aceleiași contravenţii pe parcursul aceluiaşi an calendaristic, persoana sancţionată anterior, printr-o hotărâre/decizie definitivă va fi sancţionată cu amendă de la 15 000 la 25 000 de lei, iar persoana juridică – de la 50 000 la 75 000 de lei.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

фото из открытых источников

Înșelătorie cu vize pentru Germania: poliția avertizează cetățenii Republicii Moldova FOTO

Mai multe persoane din Republica Moldova au fost înșelate de o companie necunoscută, care promitea, contra cost, programări pentru viză și locuri de muncă în Germania. Poliția a prezentat un document fals folosit în schemă și a avertizat că programarea pentru viză este gratuită și se face exclusiv online, prin site-ul oficial al Ambasadei Germaniei.

„Poliția atenționează cetățenii în legătură cu mai multe cazuri de înșelăciune, în care persoane din Republica Moldova au fost păgubite după ce au plătit bani unei companii necunoscute care promitea programări pentru viză și locuri de muncă în Germania. Menționăm că documentele prezentate de acea companie nu provin din partea Ambasadei Germaniei, iar persoana care a semnat aceste scrisori nu activează în cadrul Ambasadei”, au precizat reprezentanții poliției Republicii Moldova.

Poliția a adăugat că programarea pentru viză la Ambasada Germaniei este gratuită. „Atenționăm cetățenii să fie vigilenți și să nu apeleze la intermediari dubioși. Programarea pentru viză la Ambasada Germaniei este gratuită și poate fi efectuată exclusiv online, în limba română sau rusă, prin intermediul paginii oficiale a misiunii diplomatice”, au declarat reprezentanții poliției.

Oamenii legii au îndemnat persoanele să raporteze orice tentativă de înșelăciune la cea mai apropiată unitate de poliție sau prin intermediul platformelor oficiale. „Fiți prudenți! Nu plătiți pentru servicii gratuite!”, se mai arată în mesajul poliției.

Poliția a prezentat și un document fals, folosit în actul de înșelăciune. Prin intermediul acestuia, escrocii, care s-au dat drept angajați ai Ambasadei Germaniei la Chișinău, au informat victima că i-a fost confirmată programarea unei vizite pentru obținerea vizei.

Poliția Republicii Moldova
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: