Ambasadorul SUA: „Această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei”
Full Article 2 minutes read

Ambasadorul SUA: „Această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei”

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck Hogan, a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu. Aceștia au discutat despre decizia parlamentului de a anula hotărârea prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională (CC).

„Ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit astăzi cu presedintele Maia Sandu pentru a discuta despre încercarea neconstituțională de astăzi de a submina Curtea Constituțională prin eliminarea ilegală a judecătorului Domnica Manole și numirea unui înlocuitor nelegitim”, se arată într-un comunicat emis de Ambasada SUA.

„În plus, deși votul majorității parlamentului pentru condamnarea Curții Constituționale nu este obligatoriu, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei. Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic și Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare”, se mai anunță în același mesaj.

Totodată, și ambasadorul ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova a venit cu o reacție la evenimentele din parlament, catalogându-le drept „un atac clar asupra Constituției Republicii Moldova”.

Precizăm că astăzi, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. Tot astăzi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Drept urmare, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: