Amnesty International: Protestele antiguvernamentale din Iran au ucis cel puțin 23 de minori
Full Article 2 minutes read

Amnesty International: Protestele antiguvernamentale din Iran au ucis cel puțin 23 de minori

Protestele antiguvernamentale din Iran au ucis cel puțin 23 de minori numai în septembrie, potrivit Amnesty International și alte grupuri pentru drepturile omului care lucrează în regiune. Cea mai mică dintre victime avea 11 ani.

Aceștia au fost uciși în timpul dispersării demonstrațiilor și mitingurilor. Amnesty International precizează că printre minorii morți se numără 20 de adolescenți – bărbați cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani și trei fete cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 ani.

Aproximativ jumătate dintre aceștia aparțineau minorităților etnice și au murit în „vinerea sângeroasă” de 30 septembrie – ziua celei mai violente represiuni împotriva manifestanților de către forțele de ordine.

În total, potrivit Amnesty International, 144 de persoane au murit în Iran în timpul protestelor de la începutul anului. Protestele în toată țara continuă, la fel ca și brutalitatea poliției. Acestea au fost provocate de moartea Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani, în urma arestării sale de către poliţia moravurilor la Teheran, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar, extrem de strict pentru femei în Republica Islamică.

Cauza decesului ar putea fi bătaia aplicată de polițiști: potrivit martorilor, aceasta a fost agresată în mașina în care se afla împreună cu alte persoane reținute.

Poliția din Iran neagă acuzațiile și susține că fata a murit din cauza „opririi bruște a inimii”, versiune respinsă de rudele sale, care susțin că tânăra era perfect sănătoasă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: