Amnesty International: Protestele antiguvernamentale din Iran au ucis cel puțin 23 de minori
Full Article 2 minutes read

Amnesty International: Protestele antiguvernamentale din Iran au ucis cel puțin 23 de minori

Protestele antiguvernamentale din Iran au ucis cel puțin 23 de minori numai în septembrie, potrivit Amnesty International și alte grupuri pentru drepturile omului care lucrează în regiune. Cea mai mică dintre victime avea 11 ani.

Aceștia au fost uciși în timpul dispersării demonstrațiilor și mitingurilor. Amnesty International precizează că printre minorii morți se numără 20 de adolescenți – bărbați cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani și trei fete cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 ani.

Aproximativ jumătate dintre aceștia aparțineau minorităților etnice și au murit în „vinerea sângeroasă” de 30 septembrie – ziua celei mai violente represiuni împotriva manifestanților de către forțele de ordine.

În total, potrivit Amnesty International, 144 de persoane au murit în Iran în timpul protestelor de la începutul anului. Protestele în toată țara continuă, la fel ca și brutalitatea poliției. Acestea au fost provocate de moartea Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani, în urma arestării sale de către poliţia moravurilor la Teheran, care a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar, extrem de strict pentru femei în Republica Islamică.

Cauza decesului ar putea fi bătaia aplicată de polițiști: potrivit martorilor, aceasta a fost agresată în mașina în care se afla împreună cu alte persoane reținute.

Poliția din Iran neagă acuzațiile și susține că fata a murit din cauza „opririi bruște a inimii”, versiune respinsă de rudele sale, care susțin că tânăra era perfect sănătoasă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: