(UPDATE) CEC a atacat la CSJ decizia privind reducerea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din Transnistria
Full Article 3 minutes read

(UPDATE) CEC a atacat la CSJ decizia privind reducerea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din Transnistria

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Dorin Cimil este de părere că hotărârea Curții de Apel Chișinău, cu privire la reducerea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, va fi atacată în instanța superioară. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă din 9 iulie.

„Avem termen de o zi și urmează să analizăm dreptul la recurs”, a precizat Cimil.

Președintele CEC a adăugat că nu a văzut deocamdată argumentele magistraților.

„Am primit doar partea rezolutivă a Curții de Apel Chișinău. Acum se analizează și credem că va fi supusă recursului, pentru a vedea și partea motivată, în ce constă rațiunea instanței de judecată pentru anularea în parte a deciziei CEC. Credem că atunci când vom primi partea motivată, vom înțelege care au fost argumentele Curții de Apel să anuleze în parte actul elaborat de CEC”, a comentat Cimil.

UPDATE (11:21) În cadrul unei alte conferințe de presă, Dorin Cimil a precizat că hotărârea Curții de Apel a fost deja atacată la Curtea Supremă de Justiție.

***

Reacția vine după ce, pe 8 iulie, Curtea de Apel Chișinău a admis integral contestația depusă de către Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. Magistrații au ajuns la concluzia că numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului trebuie redus de la 41 la 12. Hotărârea este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie. Cererea de recurs poate fi depusă în termen de o zi de la pronunțarea dispozitivului hotărârii la Curtea de Apel Chișinău.

Liderul PSRM Igor Dodon a criticat hotărârea și a anunțat proteste de amploare pe 9 iulie, începând cu ora 12:00.

Amintim că, inițial, CEC a stabilit constituirea a 43 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului. Ulterior, și-a revizuit decizia și a anunțat că vor fi deschise 41 de secții. Mai multe partide pro-europene au exprimat îngrijorări că secțiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului pot fi folosite pentru fraude electorale în favoarea unor partide pro-ruse, inclusiv prin transportarea organizată la vot.

Conform datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor, în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale de la Chișinău, sunt înregistrați peste 258 mii cetățeni cu drept de vot ai Republicii Moldova.

 

 

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: