Fostul director al Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru a publicat pe pagina sa de Facebook o replică adresată ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Acesta a scris despre măsurile de protecție pe care le-a întreprins și a explicat de ce a decis testarea la o clinică privată a unor lucrători medicali, suspectați de infecția COVID-19.
Anatol Ciubotaru a scris că în calitate de manager a unei instituții medicale de profil republican, „antrenată în tratamentul celor mai gravi și virulenți pacienți”, a implementat politici de prevenire și protecție a lucrătorilor medicali la nivel de spital.
„Acum câteva săptămâni am îndepărtat medicii în vârstă și cu patologii cronice de secțiile în care se află pacienții cu COVID-19. Am dispus ca majoritatea medicilor cu vârstă înaintată din cadrul Spitalului Clinic Republican să stea acasă, păstrându-le salariile, pentru că urmau să rămână în permanență la legătură cu colegii lor mai tineri și să fie chemați doar în caz de necesitate stringentă”, a scris Ciubotaru.
O altă măsură ține de organizarea unor „cămine-hoteluri” pentru personalul medical care activează „în prima linie, în cazul dacă apare necesitatea să se autoizoleze și să nu intre în contact cu membrii familiei”.
Totodată, Ciubotaru spune că a inițiat cursuri de instruire practică de intubare pentru medicii reanimatologi și asistentele de terapie intensivă și a inițiat „confecționarea câtorva prototipuri de protecție ce ar asigura izolarea ideală a feței lucrătorilor medicali, cum ar fi cu ajutorul măștilor pentru scufundări (snorkeling), măsură întreprinsă și de alte clinici europene”.
„Cât privește nemulțumirea legată de neinformarea imediată a ministrului că intenționez să testez medicii în data de 23 martie, menționez că, într-adevăr, am dispus testarea urgentă a 6 lucrători medicali din prima linie, când majoritatea dintre ei nu întruneau definiția de caz suspect la COVID-19, aprobat prin ordinul ministerului”, a scris Ciubotaru.
„Am constatat că 4 din 6 medici erau infectați, iar oricare întârziere a aflării acestei informații – fie pentru că trebuia să pun medicii să aștepte câteva ore ambulanța, să stea mai multe ore în rând la ANSP după 24 de ore fără odihnă la serviciu, apoi 2 zile ca să li se comunice rezultatul – orice așteptare era echivalentă cu răspândirea inconștientă în continuare a virusului în mediul destinat salvării pacienților”, a explicat acesta.
Anatol Ciubotaru a spus că a informat telefonic despre rezultatele testării pe Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
„La 31 martie, toți membrii Guvernului, asimptomatici și ei, s-au testat la același laborator privat la care am testat lucrătorii medicali ai spitalului”, a mai specificat Ciubotaru.
Menționăm că Anatol Ciubotaru a fost demis din funcția de director al Spitalului Republican în urma unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale. Acesta a considerat că a fost destituit ilegal și a contestat hotărârea la Curtea de Apel Chișinău. Însă, magistrații au respins demersul avocaților lui Ciubotaru ca fiind neîntemeiată.