Fostul director al Spitalului Republican „Timofei Moșneaga” susține că a vrut să îi fie prelungit cu 6 luni contractul de muncă, pentru ca autoritățile să nu fie nevoite să îl plătească pentru perioada pentru care a lipsit. De asemenea, Anatol Ciubotaru susține că a anexat la cererea sa un plan de gestionare a situației privind noul coronavirus și și-a exprimat îngrijorarea că în instituția medicală sunt mai multe focare de COVID-19.
Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebok, Anatol Ciubotaru nu exclude că Curtea Supremă de Justiție ar fi amânat adoptarea deciziei privind restabilirea sa în funcția de director al Spitalului Republican, până la expirarea contractului de muncă.
„Nu știu dacă instanța supremă a tot amânat intenționat timp de 4 luni adoptarea soluției evidente și legale de restabilire a mea până când contractul a expirat, iar restabilirea să nu mai conteze, sau dacă a fost o simplă coincidență de date, a scris Ciubotaru.
Acesta a mai menționat că a solicitat să îi fie prelungit contractul cu jumătate de an.
„Am depus la minister o cerere prin care am solicitat prelungirea contractului, pentru ca să nu trebuiască să mă plătească pentru cât am lipsit, ci pentru munca pe care o pot presta efectiv o perioadă echivalentă de timp. Căci pentru mine valorificarea dreptului la munca înseamnă, în primul rând, posibilitatea de a munci. În felul acesta, spitalul, impus de ministră să mă plătească, nu va fi nevoit să suporte cheltuieli duble pentru funcția de director timp de aproape 7 luni. La cerere am anexat și un plan de gestionare a situației legate de COVID pentru perioada în care contractul meu ar putea fi prelungit”, a menționat acesta.
Postarea a fost publicată înainte de comunicatul de presă emis de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care a precizat că aprobarea cererii lui Anatol Ciubotaru ar contravine legii, din cauza faptului că acesta a împlinit 65 de ani.
Totodată, Ciubotaru susține că în cadrul Spitalului Republican ar fi apărut mai multe focare de COVID.
„Cauza posibilă, potrivit acestor colegi, e în pozele de mai jos, în care se vede cum se izolează pe 9 etaje din SCR zona COVID de secțiile pentru tratamentul altor pacienți. Probabil se mizează că virusul este bine educat, citește anunțul și refuză să se deplaseze prin tavanul perforat al spitalului și perdeaua de delimitare, incapabilă tehnic să asigure un pasaj igienic din zona contaminată spre cea curată”, a menționat Ciubotaru.
NM a încercat să obțină un comentariu despre aceste afirmații de la ofițerul de presă al Spitalului Republican, însă acesta nu a răspuns nici la telefonul fix, nici la cel mobil.
Concediat repetat Vineri, 16 octombrie, orele 19.30, a fost publicată decizia Curții Supreme, prin care am fost…
Posted by Anatol Ciubotaru on Tuesday, 20 October 2020
Amintim că Ciubotaru a fost demis din funcția de șef al Spitalului Republican în martie. Decizia a fost luată după ce, în aceeași zi, Ministerul Sănătății a confirmat că 4 medici din cadrul Spitalului Republican sunt suspecți de infecție cu COVID-19, iar „directorul, fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat”. Peste câteva zile, ministrul Sănătății a confirmat că testele au arătat că medicii sunt infectați.
Pe 7 iulie, noul director al Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a fost desemnat Andrei Uncuță.
Ciubotaru a atacat în judecată decizia privind demiterea sa, iar pe 16 octombrie Curtea Supremă de Justiție i-a dat cîștig de cauză și a decis restabilirea sa în funcția de director al Spitalului Republican.