Andrei Spînu a dezvăluit cauza deconectării avariate a blocului energetic de la Termoelectrica
Full Article 3 minutes read

Andrei Spînu a dezvăluit cauza deconectării avariate a blocului energetic de la Termoelectrica

Vicepremierul Andrei Spînu a anunțat pe 19 ianuarie că Comisia externă de expertiză constituită de Agenția Proprietății Publice (ASP) a stabilit cauza preliminară a incidentului de la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2. Ministrul susține că de vină ar fi „o defecțiune tehnică din cauza uzurii metalului”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Am văzut primul draft, se mai lucrează la definitivare și cred că până la finalul lunii ar trebui să fie făcut public. Din ceea ce am reușit să citesc, a fost o defecțiune tehnică din cauza uzurii metaluli sau așa numita oboseală a metalului”, a declarat Andrei Spînu.

Totodată, vicepremierul precizează că avaria nu s-a produs l-a sistemul de răcire a blocului reparat.

„Noi nu am cumpărat nimic nou. Blocul doi a fost oprit, la blocul trei au fost făcute în vară reparații. Sunt două sisteme de răcire a blocului, unul este pe bază de hidrogen și altul pe apă. Cel care a fost reparat a fost cel cu hidrogen. Cel de apă a fost testat, iar acolo unde au fost mici defecte a fost reparat. Defecțiunea a avut loc cu totul în altă parte”, a precizat el.

Amintim că generatorul de la blocul energetic numărul 3 al Termoelectrica s-a defectat la doar câteva săptămâni după finalizarea lucrărilor de reparație capitală. Centrala Electrică cu Termoficare numărul 3 din Chișinău este esențială pentru generarea de căldură și curent. Lucrările au fost efectuate de compania Horus, care a câștigat cu scandal licitația de reabilitare în luna iunie curent și a garantat calitatea reparației pe un termen de cel puțin doi ani.

Grupul de companii Horus a semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii țării în care își va prezenta punctul de vedere și va menționa riscurile de pe urma atacurilor de denigrare lansate la adresa companiei ca urmare a incidentului de la Termoelectrica. Potrivit reprezentanților Horus, incidentul produs nu are nimic în comun cu caietul de sarcini pe care l-a realizat compania în cadrul programului de reparație la Blocul energetic numărul 3.

Incidentul de la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2, Sursa I, care s-a produs în data de 11 noiembrie 2022, a fost provocat de o defecțiune la sistemul de răcire. Este concluzia formulată de „Termoelectrica” pe 28 noiembrie.

Pe 1 decembrie Agenția Proprietății Publice a constituit Comisia externă de expertiză în vederea elucidării cauzelor opririi avariate a blocului energetic numărul 3 al S.A.”Termoelectrica”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: