Cauza deconectării avariate a blocului energetic a fost stabilită. Termoelectrica dezminte „interpretările eronate”
Full Article 2 minutes read

Cauza deconectării avariate a blocului energetic a fost stabilită. Termoelectrica dezminte „interpretările eronate”

Incidentul de la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei Electrice cu Termoficare nr.2, Sursa I, care s-a produs în data de 11 noiembrie 2022, a fost provocat de o defecțiune la sistemul de răcire. Este concluzia formulată de „Termoelectrica” pe 28 noiembrie.

Potrivit reprezentanților „Termoelectrica”, cauza deconectării avariate a blocului energetic a fost stabilită de către comisia tehnică pentru cercetarea incidentului. Totodată, incidentul este cercetat și în cadrul unei comisii de anchetă, cu antrenarea unor părți terțe externe.  Respectiv locul apariției fisurii ulterior va putea fi constatat de către Comisia de anchetă respectivă.

Raportul comisiei va fi executat în conformitate cu prevederile instrucțiunii cu privire la examinarea și evidența deranjamentelor tehnologice în funcționarea centralelor, rețelelor electrice și termice, prin întocmirea actului corespunzător.

Informația despre lucrările privind reparația capitală a turbinei Nr.3, controlul metalului și prelungirea resursei de exploatare a turbinei, reparație capitală a generatorului poate văzută pe MTender (www.mtender.gov.md www.achizitii.md)

În prezent, pentru punerea în funcțiune cât mai curând posibil a blocului energetic, sunt efectuate lucrări de reparație.

În continuare, Termoelectrica S.A. este deschisă să ofere tot suportul necesar și acces la informații organelor de drept și comisiei de anchetă pentru desfășurarea acțiunilor de documentare și investigare. Cu alte detalii vom reveni pe parcurs. În contextul celor menționate Termoelectrica S.A. dezminte toate interpretările eronate la acest subiect, considerându-le nedocumentate și calomnioase, menite să distorsioneze activitatea întreprinderii, într-o perioadă de criză”, se arată în declarația întreprinderii.

***

Pe 10 noiembrie a avut loc anclanșarea generatorului blocului energetic nr. 3, de la Sursa I, la Sistemul Electroenergetic, conform planului de producere.

„La data de 11.11.2022, ora 01:46, a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW, ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern”, au anunțat reprezentanții Termoelectrica după ce informația a apărut în presă.

În acel moment, conducerea întreprinderii anunța că, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor.

„Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură”, se arată în declarație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: