Angajații Căii Ferate din Ocnița au blocat liniile de tren. Nu li se plătesc salariile de câteva luni. LIVE

Muncitorii angajați la calea ferată din Ocnița nu și-au mai primit salariile de câteva luni. Aceștia au ieșit la protest. Lucrătorii au blocat liniile de tren

Președintele comitetului sindical al Căii Ferate din Ocnița, Dumitru Fisiuc, l-a contactat telefonic pe directorul întreprinderii, Adrian Onceanu, cerând să vină la Ocnița și să le explice oamenilor de ce nu li se plătesc salariile și de unde să ia bani pentru întreținere.

Onceanu a refuzat să vină la Ocnița, dar a spus că „face tot posibilul pentru a plăti salariile lucrătorilor”, promițând că oamenii vor primi bani până la sfârșitul săptămânii.

Protestatarii au spus că vor intra în grevă. În plus, angajații căilor ferate au blocat liniile.

UPDATE 9:00  Femeia care este astăzi de serviciu la stația de tren din Ocnița a spus că poliția i-a avertizat pe protestatari că vor fi aplicate amenzi și dosare penale tuturor celor care stau pe liniile de tren. În același timp, ea a spus că conducerea căii ferate nu a alocat motorină pentru trenuri și că traficul va fi sistat. „Sperăm că cineva din guvern va vedea acest lucru și va acorda atenție”, a spus angajata feroviară.

Ea a adăugat că fiul ei, care lucrează pentru întreprinderea de stat, și-a primit salariul pentru luna octombrie în februarie.

UPDATE 9:25 Protestatarii au ieșit de pe linii. Un tren a trecut pe lângă protestatari în urmă cu câteva minute.

Știrea se actualizează.

Anterior, lucrătorii feroviari de la Ocnița au trimis o scrisoare directorului întreprinderii Calea Ferată a Moldovei, avertizând despre proteste. Onceanu, la rândul său, le-a trimis o scrisoare prin care le cerea scuze și îi îndemna să se abțină de la blocarea căilor.

Menționăm că din primăvara anului trecut, din cauza pandemiei, trenurile internaționale de călători și o parte din traficul intern de călători a încetat să mai circule.

Angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova” nu-și primesc salariile de mai bine de patru luni. În unele raioane, lucrătorii căilor ferate au ieșit la proteste încă din decembrie anul trecut, dar așa și nu și-au primit banii. Datoriile CFM față de angajați depășesc suma de 60 milioane de lei.

Faptul că angajaților Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” nu le sunt plătite salariile deja de câteva luni a devenit cunoscut la sfârșitul lunii decembrie, când aceștia au început să protesteze. La 22 decembrie, lucrătorii căilor ferate din Basarabeasca au ieșit la protest, iar la 5 ianuarie, au protestat feroviarii din Ocnița. Aceștia au declarat că nu și-au primit salariile încă din luna octombrie și că nu au cu ce trăi.

La CFM sunt demult probleme mari privind achitarea salariilor pentru angajații. În ultimii cinci ani, întârzierile au devenit permanente. Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, a menționat că războiul din Ucraina este una dintre cauzele insuficienței de bani în întreprindere.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: