Angajații Căii Ferate din Ocnița au blocat liniile de tren. Nu li se plătesc salariile de câteva luni. LIVE

Muncitorii angajați la calea ferată din Ocnița nu și-au mai primit salariile de câteva luni. Aceștia au ieșit la protest. Lucrătorii au blocat liniile de tren

Președintele comitetului sindical al Căii Ferate din Ocnița, Dumitru Fisiuc, l-a contactat telefonic pe directorul întreprinderii, Adrian Onceanu, cerând să vină la Ocnița și să le explice oamenilor de ce nu li se plătesc salariile și de unde să ia bani pentru întreținere.

Onceanu a refuzat să vină la Ocnița, dar a spus că „face tot posibilul pentru a plăti salariile lucrătorilor”, promițând că oamenii vor primi bani până la sfârșitul săptămânii.

Protestatarii au spus că vor intra în grevă. În plus, angajații căilor ferate au blocat liniile.

UPDATE 9:00  Femeia care este astăzi de serviciu la stația de tren din Ocnița a spus că poliția i-a avertizat pe protestatari că vor fi aplicate amenzi și dosare penale tuturor celor care stau pe liniile de tren. În același timp, ea a spus că conducerea căii ferate nu a alocat motorină pentru trenuri și că traficul va fi sistat. „Sperăm că cineva din guvern va vedea acest lucru și va acorda atenție”, a spus angajata feroviară.

Ea a adăugat că fiul ei, care lucrează pentru întreprinderea de stat, și-a primit salariul pentru luna octombrie în februarie.

UPDATE 9:25 Protestatarii au ieșit de pe linii. Un tren a trecut pe lângă protestatari în urmă cu câteva minute.

Știrea se actualizează.

Anterior, lucrătorii feroviari de la Ocnița au trimis o scrisoare directorului întreprinderii Calea Ferată a Moldovei, avertizând despre proteste. Onceanu, la rândul său, le-a trimis o scrisoare prin care le cerea scuze și îi îndemna să se abțină de la blocarea căilor.

Menționăm că din primăvara anului trecut, din cauza pandemiei, trenurile internaționale de călători și o parte din traficul intern de călători a încetat să mai circule.

Angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova” nu-și primesc salariile de mai bine de patru luni. În unele raioane, lucrătorii căilor ferate au ieșit la proteste încă din decembrie anul trecut, dar așa și nu și-au primit banii. Datoriile CFM față de angajați depășesc suma de 60 milioane de lei.

Faptul că angajaților Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” nu le sunt plătite salariile deja de câteva luni a devenit cunoscut la sfârșitul lunii decembrie, când aceștia au început să protesteze. La 22 decembrie, lucrătorii căilor ferate din Basarabeasca au ieșit la protest, iar la 5 ianuarie, au protestat feroviarii din Ocnița. Aceștia au declarat că nu și-au primit salariile încă din luna octombrie și că nu au cu ce trăi.

La CFM sunt demult probleme mari privind achitarea salariilor pentru angajații. În ultimii cinci ani, întârzierile au devenit permanente. Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, a menționat că războiul din Ucraina este una dintre cauzele insuficienței de bani în întreprindere.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ambasadorul Rusiei la București: Moldova trece printr-un proces de „românizarea artificial și forțat”

Ambasadorul Rusiei la București, Vladimir Lipaev, susține că Republica Moldova ar fi supusă unui proces de „românizare artificială și în mare parte forțată”. Diplomatul rus a criticat, în cadrul unui interviu acordat agenției pro-Kremlin Ria Novosti, vizitele frecvente ale oficialilor români la Chișinău și apropierea dintre Chișinău și București.

„Emisarii români vizitează practic non-stop Republica Moldova, demonstrând sprijin deplin pentru președintele Maia Sandu și așa-numita alegere proeuropeană, în opoziție cu cea pro-rusă”, a declarat Lipaev.

Diplomatul rus a criticat și faptul că „un număr semnificativ de lideri moldoveni, inclusiv președintele, dețin pașapoarte românești”.

„În realitate, Republicii Moldova i se impune astăzi o alegere antinațională, care duce la pierderea identității naționale și a suveranității statale. Procesul de românizare a Moldovei, aflat acum în plină desfășurare, are un caracter artificial, în mare parte forțat, și urmărește integrarea ei economică, asimilarea și ca o anexă demografică și lichidarea specificului național”, a mai declarat ambasadorul Rusiei în România.

Contat pentru un comentariu, Ministerul de Externe de la Chișinău nu a oferit, deocamdată, o reacție la acuzațiile lansate de Vladimir Lipaev.

De menționat că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că România este principalul partener al Republicii Moldova și un adevărat „ambasador” al țării noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană. La rândul său, Bucureștiul își reafirmă constant sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în parcursul său european.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: