Angajații Căii Ferate din Ocnița au blocat liniile de tren. Nu li se plătesc salariile de câteva luni. LIVE

Muncitorii angajați la calea ferată din Ocnița nu și-au mai primit salariile de câteva luni. Aceștia au ieșit la protest. Lucrătorii au blocat liniile de tren

Președintele comitetului sindical al Căii Ferate din Ocnița, Dumitru Fisiuc, l-a contactat telefonic pe directorul întreprinderii, Adrian Onceanu, cerând să vină la Ocnița și să le explice oamenilor de ce nu li se plătesc salariile și de unde să ia bani pentru întreținere.

Onceanu a refuzat să vină la Ocnița, dar a spus că „face tot posibilul pentru a plăti salariile lucrătorilor”, promițând că oamenii vor primi bani până la sfârșitul săptămânii.

Protestatarii au spus că vor intra în grevă. În plus, angajații căilor ferate au blocat liniile.

UPDATE 9:00  Femeia care este astăzi de serviciu la stația de tren din Ocnița a spus că poliția i-a avertizat pe protestatari că vor fi aplicate amenzi și dosare penale tuturor celor care stau pe liniile de tren. În același timp, ea a spus că conducerea căii ferate nu a alocat motorină pentru trenuri și că traficul va fi sistat. „Sperăm că cineva din guvern va vedea acest lucru și va acorda atenție”, a spus angajata feroviară.

Ea a adăugat că fiul ei, care lucrează pentru întreprinderea de stat, și-a primit salariul pentru luna octombrie în februarie.

UPDATE 9:25 Protestatarii au ieșit de pe linii. Un tren a trecut pe lângă protestatari în urmă cu câteva minute.

Știrea se actualizează.

Anterior, lucrătorii feroviari de la Ocnița au trimis o scrisoare directorului întreprinderii Calea Ferată a Moldovei, avertizând despre proteste. Onceanu, la rândul său, le-a trimis o scrisoare prin care le cerea scuze și îi îndemna să se abțină de la blocarea căilor.

Menționăm că din primăvara anului trecut, din cauza pandemiei, trenurile internaționale de călători și o parte din traficul intern de călători a încetat să mai circule.

Angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova” nu-și primesc salariile de mai bine de patru luni. În unele raioane, lucrătorii căilor ferate au ieșit la proteste încă din decembrie anul trecut, dar așa și nu și-au primit banii. Datoriile CFM față de angajați depășesc suma de 60 milioane de lei.

Faptul că angajaților Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” nu le sunt plătite salariile deja de câteva luni a devenit cunoscut la sfârșitul lunii decembrie, când aceștia au început să protesteze. La 22 decembrie, lucrătorii căilor ferate din Basarabeasca au ieșit la protest, iar la 5 ianuarie, au protestat feroviarii din Ocnița. Aceștia au declarat că nu și-au primit salariile încă din luna octombrie și că nu au cu ce trăi.

La CFM sunt demult probleme mari privind achitarea salariilor pentru angajații. În ultimii cinci ani, întârzierile au devenit permanente. Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, a menționat că războiul din Ucraina este una dintre cauzele insuficienței de bani în întreprindere.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: