UNIAN

ANRE: Piața carburanților din Moldova înfruntă consecințele evenimentelor tragice din Ucraina

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) spune că monitorizează situația pe piața carburanților din Moldova „care deja a 2-a săptămână înfruntă consecințele evenimentelor tragice din Ucraina”, comunică reprezentanții ANRE. Potrivit Agenției, contextul regional actual a exclus posibilitatea utilizării căilor tradiționale de transport a produselor petroliere din Rusia, Belarus și Ucraina.

Acest fapt determină reorientarea tuturor importurilor de carburanți către frontiera de vest – comunică sursa.

Totodată, acest factor implică pentru unele companii petroliere care importau din regiunea dată atât schimbarea lanțurilor de aprovizionare, cât și identificarea noilor furnizori în schimbul celor existenți.

„Situația dată se poate răsfrânge pe termen scurt asupra capacității acestora de a asigura deplina funcționalitate a stațiilor de alimentare administrate”, comunică ANRE.

La fel, cei de la Agenție menționează că fenomenul nu poartă un caracter sistemic și nu afectează rețelele de benzinării care sunt tradițional asigurate cu carburanți din România.

Cu referire la prețurile stabilite pentru produsele petroliere pentru zilele de 8 și 9 martie, ANRE spune că motivul este prețul record înregistrat la bursele internaționale. „Prețul barilului de petrol pe piața Brent a depășit în cursul nopții de azi nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se de recordul absolut înregistrat în anul 2008″, relatează ANRE.

Cotațiile Platts, la rândul lor, au depășit nivelul de 1100 și 1150 de $/tona pentru benzină și, respectiv, motorină și sunt acum la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani – comunică Agenția.

De menționat că pentru zilele de 8 și 9 martie 2022, ANRE a stabilit noi prețuri la carburanți. Potrivit datelor, benzina s-a scumpit cu 43 de bani, iar motorina – cu 72. În acest fel, pentru un litru de benzină șoferii vor scoate din buzunar 25,69 de lei, iar pentru motorină – 23,11.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: