Moldovagaz

ANRE va putea desemna un furnizor de gaze pentru regiunea transnistreană. Proiect de lege, votat în lectură finală

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va putea desemna o companie care va livra gaze naturale în regiunea transnistreană. Furnizorul va trebui să facă stocuri obligatorii de 15% din consumul mediu anual. Prevederile se regăsesc în proiectul de modificare a Legii cu privire la gazele naturale, care a fost aprobat de Parlament în a doua lectură pe 13 iunie. Inițiativa legislativă a fost votată de 56 de deputați.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la gazele naturale a fost elaborat de Ministerul Energiei și are drept scop consolidarea securității energetice a țării, inclusiv în regiunea transnistreană, liberalizarea pieței gazelor naturale și îmbunătățirea gestionării și întreținerii rețelelor de gaze.

Autorii au propus un mecanism de aplicare a unui tarif uniform pentru distribuția gazelor naturale în Republica Moldova. Acesta va permite Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să adopte cadrul normativ metodologic și să aprobe tarife de distribuție unice în funcție de nivelele de presiune a rețelelor de distribuție, valabile pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Astfel, furnizorii vor avea posibilitatea să își extindă activitatea. Acest lucru se va întâmpla în condițiile în care va fi simplificată logistica furnizării gazelor naturale și vor fi create condiții mai competitive de achiziționare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. Totodată, consumatorii finali vor putea să încheie un acord cu furnizorii care va permite reeșalonarea plăților.

Modificările legislative se mai referă la mecanismul de constituire, în continuare, a stocurilor obligatorii de gaze naturale, care se propune a fi de 15% din consumul mediu anual și va fi exercitat de către toți furnizorii de gaze. Mai mult decât atât, va fi introdus un nou mecanism prin care ANRE să poată desemna o entitate care livrează gaze naturale în regiunea transnistreană, inclusiv prin constituirea stocurilor de 15 % pentru acoperirea consumului minim necesar.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova sunt peste 830 000 de consumatori finali de gaze naturale, dintre care 16 000 nu sunt casnici.

Documentul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Precizăm că, în prezent, Moldovagaz este singurul furnizor de gaze către cetățeni, însă compania ar putea să-și piardă licența în iulie.

Pe 23 mai, Agenția Națională de Reglementare în Energetică a aprobat o decizie prin care compania de stat Energocom a fost desemnat drept principalul furnizor de gaze naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, pentru o perioadă de trei ani. Potrivit ANRE, decizia a fost luată cu condiția că Moldovagaz nu va reuși să îndeplinească cerințele legale de separare a activităților de furnizare și transport a gazelor naturale până la 31 iulie, curent. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci, din 1 august, cetățenii care sunt conectați la rețea vor primi și achita serviciile pentru gaz la Energocom.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: