APP, în proces de preluare a gărilor auto de la partenerul privat. Reacția companiei: „Acțiuni ilegale”
Full Article 6 minutes read

APP, în proces de preluare a gărilor auto de la partenerul privat. Reacția companiei: „Acțiuni ilegale”

Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că o comisie specializată a ieșit în teren pentru a prelua, în administrarea statului, complexul unic al Gărilor și Stațiilor Auto din Republica Moldova. Agenția a precizat că a constatat „neexecutarea obligațiilor contractuale” în activitatea partenerului privat S.R.L. „Gările Auto Moderne” și încă în 2022 a desfăcut contractul cu compania respectivă. Cea din urmă ar fi refuzat „să coopereze în mod voluntar” ceea ce a „forțat autoritățile să inițieze procedura de preluare unilaterală”. De cealaltă parte, avocatul companiei Gările Auto Moderne a declarat că investitorul privat a recepționat ordinul Agenției, datat cu 12 august, abia în dimineața zilei de 19 august. Totodată, avocatul a spus că Gările Auto Moderne „își va apăra drepturile prin înaintarea unei acțiuni în instanța de judecată și prin înaintarea unei plângeri penale în cadrul organelor competente”. 

Anunțul Agenției Proprietății Publice

Pe 19 august, Agenția Proprietății Publice a anunțat că a început „procesul de preluare în administrarea statului a Gărilor și Stațiilor Auto din Republica Moldova”. Procesul de preluare are loc, a menționat Agenția, după ce s-a constatat „neexecutarea obligațiilor contractuale de către partenerul privat S.R.L. „Gările Auto Moderne””.

„Contractul semnat între Agenția Proprietății Publice și S.R.L. „Gările Auto Moderne” a prevăzut modernizarea și eficientizarea activității filialelor Î.S. „Gările și Stațiile Auto”. Cu toate acestea, partenerul privat nu a respectat obligațiile asumate privind garanția de bună execuție, care presupuneau garanții a câte 5 milioane de lei pentru fiecare an investițional, garanție neprezentată începând cu anul 3 de contract, fapt care a servit temei de rezoluțiune a contractului. După emiterea notificării de rezoluțiune din 2022, partenerul privat a contestat decizia de rezoluțiune a contractului, solicitând instanței de judecată suspendarea executării acesteia, solicitare respinsă atât de instanța de fond, cât și de către instanța de recurs”, au comunicat reprezentanții Agenției.

Agenția Proprietății Publice a adăugat că „S.R.L. „Gările Auto Moderne” a refuzat să coopereze în mod voluntar”, ceea ce a „forțat autoritățile să inițieze procedura de preluare unilaterală”.

„La momentul actual nu există nici un impediment legal pentru preluarea activelor și a bunurilor. (…) APP asigură cetățenii că toate măsurile luate sunt în interesul public și vizează restabilirea unei gestiuni legale a celor 30 de gări și stații auto din țară”, au adăugat reprezentanții Agenției.

Se menționează că o comisie specializată a ieșit în teren și „inițiază transferul Complexului unic al Gărilor și Stațiilor Auto în gestiunea Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului””.

„Această decizie are ca scop menținerea continuității serviciilor de transport pentru populație, iar orice perturbări temporare vor fi soluționate cu promptitudine”, au comunicat reprezentanții Agenției.

Instituția a adăugat că va reveni cu detalii noi din proces „pe măsura evoluției acțiunilor de preluare a activelor”.

Precizările companiei Gările Auto Moderne

Avocatul companiei a spus, în timpul unor declarații de presă, că Gările Auto Moderne „își va apăra drepturile prin înaintarea unei acțiuni în instanța de judecată, la fel – prin înaintarea unei plângeri penale în cadrul organelor competente”.

„În dimineața zilei de astăzi am recepționat ordinul directorului Agenției Proprietății Publice, care este datat cu 12 august, însă cu toate acestea noi l-am primit abia astăzi dimineață. Ni s-a acordat doar o oră să facem cunoștință cu acest ordin. În termen de o oră el a fost contestat, cu cerere prealabilă, în cadrul Agenției. În virtutea contestării, am depus și o cerere de suspendare și în virtutea legii acest act este suspendat. Vreau să vă spun că Agenția, cu o viteză extraordinară – în termen de o oră, ne-a convocat pentru examinarea acestei cereri prealabile. Au fost respinse, în mod abuziv, toate cererile și demersurile înaintate de către noi. (…) De partea noastră, menționăm că investitorul privat își va apăra drepturile prin înaintarea unei acțiuni în instanța de judecată, la fel – prin înaintarea unei plângeri penale în cadrul organelor competente pentru abuzul care se vede în acțiuni. (…) Calificăm acțiunile Agenției ca fiind ilegale”, a spus avocatul companiei.

El a mai adăugat că Gările Auto Moderne au investit în modernizarea Gărilor și Stațiilor Auto cifra de 117 milioane de lei.

***

Potrivit Rise Moldova, Compania Gările Auto Moderne a ajuns în atenția publică la finele anului 2018, după ce, la doar o lună de la fondare, a obținut de la Guvernul condus de democratul Pavel Filip dreptul de concesiune, pe un termen de 25 de ani, asupra întregii rețele de gări auto din țară.

În iunie 2019, după schimbarea guvernării, Parlamentul a constituit o Comisie de anchetă a privatizărilor şi concesionărilor desfășurate din anul 2013, în vizorul aleșilor poporului intrând, în special, privatizarea Air Moldova și Tutun-CTC, precum și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și a Gărilor Auto din Moldova.

Astfel, comisia parlamentară de anchetă, dar și auditorii Curții de Conturi, au constatat o serie de nereguli în procesul de concesionare a rețelei de gări auto și a solicitat organelor de drept să investigheze acțiunile și inacțiunile celor care au reprezentat interesele statului în această tranzacție. În rezultat, la 26 decembrie 2019, Procuratura Anticorupție a inițiat o urmărire penală pentru abuz de putere sau abuz de serviciu săvârșit de o persoană cu funcție de demnitate publică, fiind efectuate ridicări de documente și audierea unor martori.

Totodată, Parlamentul a cerut Agenției Proprietății Publice să demareze procedura de reziliere a contractului de concesiune a Gărilor și Stațiilor Auto.

Coincidență sau nu, potrivit sursei citate, în perioada în care Curtea de Conturi și Parlamentul au început să verifice concesionarea rețelei de gări auto, Gările Auto Moderne și-a schimbat de câteva ori proprietarii, ajungând să fie controlată de Alexandru Vîlcu (25% direct și 25% prin intermediul firmei Ramin-Lux SRL) și de ucraineanca Oksana Demchenko.

În august 2022, Agenția Proprietății Publice anunța că Guvernul, prin intermediul comisiei de monitorizare, a decis desfacerea contractului semnat de Guvernul Filip pentru 25 de ani. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: