Aproape 2.000 de persoane, deținute ilegal în regiunea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău cer eliberarea acestora
Full Article 4 minutes read

Aproape 2.000 de persoane, deținute ilegal în regiunea transnistreană. Autoritățile de la Chișinău cer eliberarea acestora

Aproximativ 2.000 de persoane sunt în prezent deținute în instituțiile privative de libertate subordonate administrației de facto de la Tiraspol, a anunțat Biroul politici de reintegrare. Potrivit autorităților de la Chișinău, aceste detenții sunt ilegale din punct de vedere juridic, iar persoanele vizate au dreptul constituțional la un proces echitabil în fața instanțelor legitime ale Republicii Moldova.

Instituțiile statului, alături de organizații internaționale și neguvernamentale pentru drepturile omului, continuă să solicite eliberarea necondiționată a acestor deținuți sau, după caz, transferarea lor către izolatoarele de detenție provizorie pentru finalizarea anchetelor de către autoritățile competente.

În cadrul negocierilor recente dintre Chișinău și Tiraspol privind livrarea gazului către regiunea transnistreană, s-a convenit, în coordonare cu instituțiile europene, asupra eliberării treptate a deținuților politici documentați de organizația Promo-LEX.

Pe 12 februarie pe lângă Anton Malîșev, dintr-o închisoare din regiunea transnistreană a fost eliberat și cetățeanul moldovean Stanislav Menzarari. Anterior, Guvernul Republicii Moldova declara că Stanislav Menzarari a fost răpit de către structurile de forță de la Tiraspol în octombrie 2020, alături de alți trei moldoveni.

***

Precizăm, numele lui Anton Malîșev și al lui Stanislav Menzarari se regăsește în lista celor cinci persoane numite, pe 10 februarie, de Biroul de reintegrare pentru ca Tiraspolul să le elibereze din închisoare. Detalii AICI. Lista a fost publicată în aceeași zi când premierul Dorin Recean a anunțat că Tiraspolul a refuzat oferta condiționată a UE cu privire la cele 60 milioane de euro și a ales ca o firmă din Ungaria să livreze gaz pentru regiunea transnistreană. Premierul a menționat că soluția aleasă de Tiraspol „nu rezolvă problema pe termen lung” însă Chișinăul nu va bloca livrarea gazului. Detalii AICI. Pentru a primi gaz, Tiraspolul a acceptat 4 condiții ale Chișinăului, printre acestea – eliberarea unor deținuți. Detalii AICI. Între timp, Chișinăul a cerut eliberarea în total a șapte cetățeni deținuți ilegal în stânga Nistrului. Detalii AICI.

Pe 11 februarie, Asociația Promo-LEX a informat că Anton Malîșev, care a fost deținut aproape doi ani într-o închisoare din regiunea transnistreană, a fost eliberat din „detenție nelegitimă”. Potrivit Asociației, pe 8 februarie 2023, Malîșev a fost răpit cu forța și supus unui proces penal la Tiraspol, fiind ulterior deținut în condiții inumane. „În această perioadă, sănătatea sa s-a deteriorat grav, fără acces la îngrijiri medicale adecvate. Condițiile precare de detenție au dus la pierdere drastică în greutate și afectarea stării sale generale”, a evidențiat Asociația. Detalii AICI.

La scurt timp, Biroul politici de reintegrare a salutat eliberarea lui Anton Malîșev. „Reiterăm apelul nostru către Tiraspol de a răspunde solicitărilor privind eliberarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova care continuă să fie deținuți ilegal în regiunea transnistreană. (…) Fiecărei persoane trebuie să-i fie asigurat dreptul de acces la justiție înfăptuită conform legii în instanțe de judecată constituite prin lege”, au comunicat reprezentanții Biroului, solicitând eliberarea a în total a șapte cetățeni. Detalii AICI.

Precizăm, pe 8 februarie 2024, publicația Novosti Pridnestrovia a scris despre „o pedeapsă de 21 de ani de închisoare” aplicată în cazul lui Anton Malîșev. Sursa menționa că „au fost găsite dovezi” în cazuri de „vânzare de droguri”.

Tot pe 11 februarie, Biroul a șters comunicatul cu privire la eliberarea lui Anton Malîșev. Solicitați de NewsMaker pentru a comunica din ce motiv a fost retrasă declarația și dacă confirmă informațiile din spațiul public privind reținerea lui Anton Malîșev de către forțele de drept constituționale ale Republicii Moldova, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au răspuns: „Confirmăm eliberarea în data de 10 februarie curent, din detenția ilegală a cetățeanului Republicii Moldova Anton Malîșev, încarcerat nelegitim din 08 februarie 2023. Informații despre investigarea cazului acestuia pe malul drept al Nistrului urmează a fi solicitate de la organele de drept competente”.

Pe 12 februarie, Inspectoratul General al Poliției a confirmat pentru NewsMaker reținerea lui Anton Malîșev. Potrivit Inspectoratului, bărbatul a figurat în cauze penale pe droguri pe teritoriul țării și există și o pronunțare a instanței de judecată prin care este condamnat la 8 ani de detenție. „Faptul că respectiva persoană a fost eliberată este de apreciat, pentru că în acest mod am reușit să o aducem în câmpul legal, pentru a răspunde pentru faptele sale”, a comunicat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: