Aprobat în prima lectură. Lucrătorii medicali nevaccinați, privați de indemnizații de 16 mii de lei
Full Article 3 minutes read

Aprobat în prima lectură. Lucrătorii medicali nevaccinați, privați de indemnizații de 16 mii de lei

Majoritatea parlamentară a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege elaborat de Ministerul Sănătății, care prevede că lucrătorii medicali nevaccinați, care contractează virusul COVID-19, nu vor primi indemnizații în mărime de 16 mii de lei. Opoziția parlamentară a criticat inițiativa.

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a menționat că, în prezent, circa 91% dintre lucrătorii medicali sunt imunizați cu prima doză de vaccin anti-Covid. 86,23% dintre aceștia au schema completă de vaccinare. De asemenea, aceasta a menționat că, în unele țări, precum Israel sau SUA, atunci când personalul medical refuză să fie vaccinat, acesta este privat de practica medicală.

„A existat o dezinformare foarte mare, care nu a fost controlată, nu a fost închis accesul la aceste platforme de fake news. Spre deosebire de țările din regiune, noi nu avem încă un sistem anti-vaccinare foarte bine creat, cum este în România, de exemplu, însă aceste știri false sunt duse din casă în casă. De asemenea, avem o încredere foarte slabă în autoritățile statului, care vine din toți acești 30 de ani ai noștri de slabă dezvoltare, inclusiv și influența factorului politic și al tuturor mesajelor, pe care le-am observat în spațiul mediatic anul trecut, când Covid-ul nu a fost luat în serios”, a menționat Ala Nemerenco.

Ministrul Sănătății a criticat activitatea predecesoarei sale și a menționat că fosta conducere a instituției nu ar fi promovat o campanie de informare eficientă în scopul promovării imunizării.

„Ministerul precedent a început să vorbească mai târziu despre vaccinare. Este foarte greu să acoperi acum aceste găuri, spații, lacune. Săptămâna viitoare a fost declarată „săptămâna vaccinării”. Vom avea campanii masive de informare”, a anunțat Nemerenco.

Deputatul fracțiunii Blocului comuniștilor și socialiștilor Bogdat Țîrdea a remarcat că vaccinul rusesc „Sputnik V” are o eficiență înaltă și a întrebat cum intenționează Ministerul Sănătății să asigure accesul doritorilor la acest preparat.

„Scopul Ministerului este de a oferi acces la toate tipurile de vaccin, ca să convingem populația să se vaccineze. Noi suntem în negocieri cu Fondul de Investiții din Rusia pentru achiziționarea vaccinului”, a anunțat Nemerenco.

În replică, deputatul BCS Bogdat Țîrdea a ținut să sublinieze că „Igor Dodon a fost cel care a adus primele partide de Sputnik V în Moldova”.

***

Proiectul de lege  prevede că doar lucrătorii medicali vaccinați împotriva COVID-19 pot beneficia de această indemnizație, inclusiv rudele lucrătorilor medicali vaccinați, dar care au pierdut lupta cu COVID-19. Indemnizația este oferită din partea statului, în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus.

Până acum, personalul medical angajat în lupta împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 beneficia, pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică,  de o indemnizație unică, în mărime de 16 mii lei. Totodată, rudele personalului implicat nemijlocit în desfășurarea activităților de combatere a pandemiei, care a decedat în lupta cu COVID-19, de o indemnizație în mărime de 100 mii lei.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală de către Parlament.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: