Ar fi obținut prin fraudă un grant de 14 mln lei. Percheziții la reprezentanții unui agent economic și ai unei asociații obștești
Full Article 3 minutes read

Ar fi obținut prin fraudă un grant de 14 mln lei. Percheziții la reprezentanții unui agent economic și ai unei asociații obștești

Percheziții la factori de decizie ai unui agent economic și ai unei asociații obștești. Aceștia ar fi obținut, prin fraudă, un grant de 14 milioane de lei. Asociația obștească a primit finanțarea însă nu ar fi deținut o autorizație de mediu necesară. Reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) susțin că „atât membrii Asociației, cât și agentul economic contractat, ar fi acționat în complicitate, urmărind obținerea frauduloasă a proiectului investițional”.  

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii Anticorupție au desfășurat percheziții într-un dosar de abuz în serviciu și escrocherie în proporții deosebit de mari în care sunt vizați factori de decizie ai unui agent economic și ai unei asociații obștești.

Aceștia sunt suspectați că ar fi obținut un grant de 14 milioane de lei, în urma trucării unei licitații publice și altor ilegalități”, susține reprezentanții CNA.

La baza pornirii investigațiilor a stat Raportul auditului Curții de Conturi asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Mediului. Acesta a constatat că, în 2021, Fondul Ecologic Naţional a aprobat spre finanţare proiectul investiţional „Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă”, în sumă de 14 milioane de lei. Beneficiară a fost desemnată o asociație obștească care la etapa respectivă, potrivit CNA, nu deținea autorizaţie de mediu pentru gestionarea deșeurilor.

La rândul ei, factorii de decizie ai Asociației, fără a respecta principiul transparenței în organizarea procesului de achiziții publice, manifestat prin nepublicarea anunțului cu privire la licitație, ar fi favorizat un agent economic de la care a procurat diferite bunuri pentru implementarea proiectului (linie de sortare, camioane şi tomberoane). În cadrul analizei operaționale efectuate pe caz, s-a constatat că factorii de decizie din cadrul Asociației beneficiare și a agentului economic contractat sunt persoane afiliate, iar oficiile acestora se află pe aceeași adresă”, au declarat reprezentanții CNA.

Ofițerii Centrului au adăugat că „atât membrii Asociației, cât și agentul economic contractat ar fi acționat în complicitate, urmărind un interes material comun, fapt materializat prin obținerea frauduloasă a proiectului investițional menționat”.

Astfel, în vederea acumulării materialului probator, astăzi au fost efectuate percheziții la domiciliile a 3 figuranți, precum și la sediile asociației și agentului economic menționați. De la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, documente referitoare la caz și mijloace financiare proveniența cărora nu a putut fi argumentată”, se arată în declarația CNA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: