Arena Chișinău ar putea fi dată în exploatare la primăvară. Andrei Spînu: „s-a investit o sumă mare în acest proiect”
Full Article 2 minutes read

Arena Chișinău ar putea fi dată în exploatare la primăvară. Andrei Spînu: „s-a investit o sumă mare în acest proiect”

Arena Chișinău ar putea fi dată în exploatare în primăvara anului 2022, după ce lucrările la căile de acces vor începe la sfârșitul acestei ierni.  O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, pe 22 decembrie.

În ședința Guvernului de astăzi, cabinetul de miniștri a alocat 3,1 mln de euro pentru achitarea următoarei tranșe pentru acest proiect. Potrivit ministrului, banii reprezintă tranșa anuală conform parteneriatului public-privat.

„Chiar dacă credem că organele de drept trebuie să facă claritate privind modul cum a fost semnat acest parteneriat public-privat și cine se face responsabil de acest parteneriat, noi totuși considerăm că Arena trebuie dată în exploatare, or s-a investit o sumă mare în acest proiect, iar neachitarea acestor transe ar duce la mai multe penalități pentru RM și alocarea a mai multor bani din bugetul de stat pentru închiderea proiectului”, a precizat Andrei Spînu.

Ministrul a amintit că parteneriat public privat a fost semnat în perioadă în care la guvernare era „regimul Plahotniuc”, iar contractul semnat protejează îndeosebi partenerul privat.

Amintim că ideea construcției Arena Chișinău a fost făcută publică în martie 2018, când la guvernare era PDM. Cetățenilor Republicii Moldova li s-au promis că exact peste un an vor avea un complex sportiv cu o sală polivalentă, piscină olimpică și club de tenis.

Conform prevederilor documentului, partenerul privat se angaja să execute lucrări de proiectare și construcție a arenei polivalente, inclusiv dotarea cu mobilier, instalarea de accesorii şi echipamente, construcția căilor de acces, ș.a. Proiectul a fost estimat la 43,3 milioane de euro. Banii urmau să fie investiți de compania turcă și urmau să fie returnați acesteia timp de 12 ani, în rate, din veniturile obținute din activitatea sălii și din bugetul de stat.

La mijlocul lunii martie, în Parlament au avut loc audieri privind Arena Chișinău, în cadrul cărora s-a menționat că obiectivul este gata într-o proporție de circa 98%, însă nu sunt amenajate căile de acces.

Arena Chișinău urma să fie deschis la data de 1 mai 2020.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: