Arena Chișinău, printre problemele care urmează a fi soluționate de noul director al Agenției Proprietății Publice
Full Article 3 minutes read

Arena Chișinău, printre problemele care urmează a fi soluționate de noul director al Agenției Proprietății Publice

Prim-ministrul Natalia Gavrilița l-a prezentat colectivului Agenției Proprietății Publice (APP), pe noul director al instituției, Eugeniu Cozonac, numit în funcție în ajun. Șefa executivului a menționat că printre problemele care urmează să fie soluționate se numără Arena Chișinău, concesionarea Aeroportului și cea cu privire la Loteria Moldovei.

Premierul Natalia Gavrilița l-a prezentat angajaților APP pe noul director, Eugeniu Cozonac. Șefa executivului a menționat că acesta are o vastă experiență profesională în managementul mai multor companii mari de tehnologii informaționale din SUA și Marea Britanie. Natalia Gavrilița a precizat că Guvernul are așteptări mari de la APP în ceea ce privește administrarea întreprinderilor aflate în proprietatea statului:

„Avem foarte multe probleme pe care trebuie să le rezolvăm – Arena Chișinău, concesionarea Aeroportului, Loteria Moldovei ș.a. Trebuie să asanăm aceste întreprinderi, să le facem să lucreze, să le readucem valoarea pe care o pot avea și, prin ele, să aducem venituri în bugetul de stat. Vreau să mergem ferm în direcția dezvoltării, să introducem mecanisme eficiente de guvernare corporativă la întreprinderile de stat, să aducem profesioniști la conducerea acestora și să ne mândrim cu rezultatele activității lor”.

Amintim că, în cadrul ședinței din 25 august, cabinetul de miniștri urma să adopte o hotărâre privind alocarea sumei de 67 de milioane de lei, bani necesari pentru încheierea lucrărilor la arena polivalentă. Proiectul a fost, însă, retras din agenda ședinței. Prim-ministrul a declarat că va solicita Procuraturii să ofere date despre anchetă.

„În primul rând, vreau să aflu de la Procuratura Generală cum s-a mişcat dosarul pe Arena Naţională, vom pregăti un demers. În 2019, Guvernul Sandu a transmis la Procuratura Generală un dosar întreg legat de acest proiect care a fost creat cu un scop clar de delapidare şi îmbogăţire din bani publici. Au trecut doi ani şi vreau să aflu de la Procuratura Generală cum decurg investigaţiile”, a menționat Gavrilița.

Șefa Guvernului a mai spus că noul director al APP, Eugeniu Cozonac urmează să analizeze dosarul şi să vină cu propuneri.

***

Reamintim că Arena Chişinău se întinde pe o suprafaţă totală de  69 de hectare, la periferia Chişinăului, în comuna Stăuceni. Lucrările de construcţie au început în octombrie 2018, la iniţiativa guvernului Partidului Democrat. PDM prezenta atunci Arena Chişinău drept principalul centru sportiv şi de divertisment din oraş. Costul total al proiectării şi construcţiei depăşeşte 43 de milioane de euro. În prezent, Arena Chişinău este 98% gata, dar nu a fost dată în exploatare din cauza unor probleme neprevăzute de infrastructură.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: