Arina Chițanu, prima dansatoare din Moldova care a primit o bursă la academia din Monaco: Când dansez pot să le arăt oamenilor cine sunt

Arina Chițanu are 13 ani, iar de aproape 10 face dansuri. Dintr-o activitate de recreere, dansul a devenit pentru ea o activitate de suflet care o ajută să se exprime și să se simtă împlinită. În martie, aceasta a devenit prima dansatoare din Moldova care a primit o bursă la Academia Grace Kelly, din Monte-Carlo. Ce culmi visează să atingă și ce înseamnă dansul pentru ea, adolescenta a povestit jurnaliștilor de la TVR Moldova.

„Atunci eu mergeam ca să nu mă mai plictisesc după grădiniță sau după școală, dar acum vin ca ceva ce vreau să devin în viitor. Nu prea am timp pentru alte pasiuni. N-am găsit un interes în altceva, parcă numai dansul este”, a spus adolescenta.

A ales dansul și baletul, ambele fiind printre cele mai dificile stiluri. A avut norocul să-și dezvolte talentul într-o trupă puternică, condusă de coreografa Irina Slobodeaniuc.

Este un stil unde poți să te regăsești pe tine. Prin dansul acesta nu este nimic greșit, adică poți să faci tot ce simți și mă simt foarte bine când dansez. M-a văzut pe rețelele de socializare domnișoara Irina și mi-a zis că e super și m-a întrebat dacă vreau să exersez dansul mai profesional și eu am hai să încercăm. Și deja mi-a plăcut foarte mult primul meu antrenament”, a menționat dansatoarea.

Arina nu doar dansează, ci trăiește fiecare mișcare a corpului. Se lasă condusă de emoții și abia apoi de muzică, iar numerele artistice pe care le prezintă au un sens profund.

„Când dansez pot să le arăt oamenilor cine sunt eu, iar prin mișcări pot să spun mai mult decât prin cuvinte. Noi nu dansăm pur și simplu, dansul nostru are mereu o idee și este dansat cu mult suflet și multe emoții. Împreună cu domnișoara Irina facem idea și ne gândim despre ce să fie dansul”, a spus aceasta.

Arina Chițanu este deja campioană la dans solo, dar și în grup.

„Noi participăm la multe concursuri naționale și internaționale, dar cel mai memorabil cred că a fost la Youth American Grand Prix. Asta a fost în Italia, este un concurs foarte înalt și ne-am întors de acolo cu multe experiențe și rezultate extraordinare. Și în grup și în solo luăm mereu locuri de frunte”, a adăugat ea.

În luna martie, după ce a câștigat locul I din 100 de concurenți, Arina a devenit prima dansatoare din Republica Moldova care a obținut o bursă la Academia Princess Grace din Monte Carlo, instituția emblematică a baletului din Monaco. Timp de o săptămână, s-a antrenat alături de trupele de acolo, ghidată de artiști consacrați ai baletului și dansului contemporan.

Își dorește o carieră de succes în arta dansului și se vede evoluând în cele mai renumite teatre muzee, săli de spectacol importante, unde talentul și munca sunt răsplătite pe măsură.

„Dacă totul va merge cum plănuiesc, aș vrea să dansez în companii NDT sau Batsheva Dance Company. Eu aș vrea să dansez într-o companiei de dans contemporan în străinătate și să dansez cât voi putea și după asta să devin pedagog și să le dau tot ce am învățat eu pe parcursul vieții celorlalți”, a spus Arina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: