Armata Națională nu este înarmată, dar modernizată. Cum explică acest lucru secretarul de stat al Ministerului Apărării?
Full Article 2 minutes read

Armata Națională nu este înarmată, dar modernizată. Cum explică acest lucru secretarul de stat al Ministerului Apărării?

Ministerul Apărării al Republicii Moldova așteaptă asistență din partea partenerilor occidentali care să asigure mobilitatea, creșterea puterii de foc, protecție antiaeriană și antitanc. Declarația a fostă făcută la TVR Moldova de secretarul de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija.

El a menționat că în decembrie anul trecut, autoritățile au inclus în strategia națională de apărare și planul de dezvoltare al Armatei Naționale până în 2030. Aceasta prevede remodernizarea și reichiparea Armatei Naționale. Atunci s-a lucrat la nivel de șef de stat până la nivelul Marelui Stat Major și a altor instituții de stat implicate în sectorul de securitate și apărării.

„Dacă ne referim la componenta militară, nu este vorba de înarmare, noi modernizăm. Acestea sunt două lucruri diferite”, a spus secretarul de stat.

El a explicat și care este diferența dintre cei doi termeni.

„ Avem echipament de tip sovietic, produs în 60, 70. El este specific strategiilor din secolul XX. Este reflectat în strategia națională de apărare și planul de dezvoltare a armatei naționale până în 2030 privind remodernizarea și reichiparea care asigură mobilitatea, sporește nivelul de foc și asigură protecție. Noi ne referim la apărare, la elemente de antitanc, de apărare a spațiului aerian și mobilitate. Noi nu avem industrie militară. De aceasta noi apelăm la partenerii europeni”, a precizat Mija.

Mai mult, oficialul a precizat că nu putem avea piese de schimb din Belarus și Rusia. Este nevoie de sporit echipamentul individual al Armatei Naționale și unitățile militare să fie mobile și rapide.

„Nu este vorba că noi modernizăm anumite tipuri arme de tip ofensiv”, a mai afirmat Mija.

Acesta a mai precizat că bugetul Ministerului Apărării constituie 50 mln $.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: