Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră că președinta Maia Sandu a încălcat legea atunci când a semnat decretul privind revocarea lui Vladislav Clima din funcția de președinte al Curții de Apel. Mai mult, într-un comunicat de presă publicat pe 1 iunie, aceștia menționază că șefa statului „a creat un precedent periculos”. De menționat că această Asociație este condusă chiar de către Clima, iar instituția nu a anunțat despre eventuale schimbări ale conducerii.
În cadrul declarației de presă, Asociația Judecătorilor menționază că revocarea a fost dispusă pe motiv că ar fi devenit cunoscute „circumstanțe noi legate de modul de desfășurare a concursului” de selectare și promovare în funcția administrativă. Judecătorii au subliniat că președinta statului nu a invocat nereguli în legătură cu modul de exercitare a mandatului de președinte sub aspectul capacităților manageriale sau a admiterii unor acțiuni culpabile.
„Prin urmare, constatăm caracterul ilegal și abuziv al încetării anticipate a mandatului de președinte de instanță, fapt ce rezultă cu claritate atât din cadrul normativ intern, cât și din actele internaționale de referință. (…) În exercitarea mandatului, președintele instanței este independent și inamovibil. Încetarea anticipată a mandatului este posibilă doar în cazul unei grave încălcări a atribuțiilor funcționale sau atunci când magistratul nu mai poate exercita mandatul”, se arată în comunicat.
De asemenea, judecătorii au remarcat că orice ingerințe admise asupra mandatului de președinte al instanței ce depășesc aceste repere, reprezintă „o limitare ilegală și abuzivă a independenței magistratului”.
„Catalogăm această acțiune ca un act de imixtiune în independența justiției și securitatea mandatului, fapt ce rezultă atât din cadrul legal intern – inclusiv jurisprudența Curții Constituționale a Republicii Moldova, cât și a standardelor internaționale. În acest fel se creează un precedent foarte periculos, care generează riscul aplicării prin analogie a astfel de decizii și în alte situații, ceea ce poate conduce la subminarea și anihilarea independenței puterii judecătorești și subordonarea”, au conchis reprezentanții Asociației Judecătorilor.
Amintim că, pe 28 mai, președinta țării Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Aceasta și-a argumentat decizia prin faptul că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încălcat procedurile legale atunci când a propus candidatura magistratului. De cealaltă parte, Clima a anunțat că va contesta decizia.