Atacul din suburbia Moscovei. Bilanțul morților și ce se știe despre atacatori

Un atac armat a avut loc în sala de concerte Crocus City Hall din orașul Krasnogorsk, regiunea Moscovei, Rusia, în seara de 22 martie. Cel puțin 93 de persoane și-au pierdut viața, iar 121 – sunt internate în spital. Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunțat reținerea a 11 suspecți, despre care susțin că urmau să fugă în Ucraina. NM a adunat cele mai importante evenimente despre tragedia din suburbia capitalei ruse.

Atac la Crocus City Hall

Atacul de la Crocus City Hall a început cu câteva minute înainte de 20:00 (ora locală), atunci când trebuia să aibă loc concertul trupei rock rusești „Piknik”. Bărbați îmbrăcați în haine de camuflaj, care erau înarmați cu arme de foc, au intrat în sală și au început să împuște oamenii prezenți. Ulterior, în clădire s-a auzit o explozie, iar aceasta a luat foc. Peste circa o oră, presa rusă, cu referire la martorii oculari, a raportat încă o explozie în Crocus City Hall.

Circa 500 de pompieri și câteva elicoptere au fost implicate în stingerea incendiului, care a curprins o suprafață de 13 000 m2. Lupta cu flăcările a durat toată noaptea. Etajele superioare ale clădirii au fost distruse complet.

În jurul orei 21:30, forțele speciale rusești au luat cu asalt clădirea, de unde au evacuat civili. Reprezentanții trupei „Piknik” au declarat că membrii formației nu au avut de suferit în timpul atacului.

Versiuni și rețineri

În primele ore ale atacului oficiali ruși au învinuit Ucraina, care se confruntă cu invazia rusă, pentru atac, iar pe rețelele de socializare a început să circule informația, potrivit căreia, responsabilă este Gruparea Statul Islamic. Ambele versiuni au fost infirmate de serviciile speciale rusești, la scurt timp.

Totuși, mai târziu, Gruparea Statul Islamic (ISIS), declarată teroristă în mai multe țări, a revendicat atacul: un mesaj cu această informație a fost publicat pe site-ul său. Postul TV de opoziție Dojdi a scris că mesajul ISIS ar putea fi fals, întrucât șablonul utilizat pentru publicarea mesajului este unul vechi, pe care organizația teroristă nu îl mai folosește. Iar publicația americană CBS News, cu referire la sursele sale, a scris că Statele Unite dispun de informații care susțin afirmațiile Statului Islamic, potrivit cărora gruparea ar fi responsabilă pentru atacul din Moscova.

Atacatorii au reușit să fugă de la locul faptei. În dimineața de 23 martie, canalul de Telegram Baza a scris că doi suspecți au fost reținuți în regiunea Briansk, care se află în apropierea graniței ruso-ucrainene, și a publicat numele a încă patru persoane – cetățeni ai Tadjikistanului – care ar fi căutați. Eventual, Ministerul de Externe al Tadjikistanului a publicat un comunicat în care a declarat că autoritățile țării nu au primit informații de la omologii ruși că cetățeni tadjici ar fi implicați în atac.

Ulterior, directorul FSB Alexandr Bortnikov a anunțat că au fost reținuți 11 suspecți, printre care „toți cei patru teroriști care au participat direct în atacul de la Crocus City Hall”. La rândul său, FSB susține că cei reținuți urmau să treacă granița cu Ucraina și „aveau contacte relevante pe partea ucraineană”, scrie Meduza. Instituția a adăugat că cele 11 persoane vor fi transferate la Moscova. Potrivit FSB, atacul a fost minuțios planificat, iar armele au fost ascunse.

Bilanțul victimelor

Comitetul de Investigații al Federației Ruse a confirmat că 93 de persoane au fost omorâte în atac, precizând că numărul decedaților ar putea crește. În spitale sunt internate 121 de persoane, dintre care 5 copii, a declarat Ministerul Sănătății.

Ce (nu) spune Putin?

Președintele Rusiei Vladimir Putin încă nu s-a adresat poporului în legătură cu atacul de la Crocus City Hall. Nemijlocit în timpul atacului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că șeful statului a fost informat despre ce se întâmplă la fața locului „în primele minute”. În noaptea de 22 spre 23 martie, RIA Novosti a anunțat că Putin se va adresa într-un discurs video cetățenilor ruși, însă acesta nu a mai avut loc: agenția de presă a calificat informația difuzată drept o „eroare tehnică”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Азертадж

Pe fondul conflictului diplomatic cu Baku, în Rusia au început să fie percheziționați și reținuți azeri influenți

În orașele din Rusia au început raiduri împotriva reprezentanților diasporei azere, scrie The Moscow Times. Acestea au loc pe fundalul deteriorării relațiilor dintre Moscova și Baku, după reținerea a aproximativ 50 de persoane originare din Azerbaidjan la Ekaterinburg. La Voronej, forțele de ordine au descins cu percheziții la Jusif Khalilov — originar din Azerbaidjan și coproprietar al celei mai mari piețe din oraș, Piața Alexeevski. Acesta nu a fost reținut deocamdată.

Potrivit sursei, la Ekaterinburg a fost reținut șeful organizației „Azerbaidjan-Ural”, Șahin Șihlinski. Potrivit fiului său, Șihlinski a fost dus la audieri în calitate de martor într-un dosar în cadrul căruia, anterior, au avut loc rețineri de amploare în capitala regiunii Ural, Ekaterinburg. El a mai spus că, în timpul reținerii, forțele de ordine au îndreptat armele spre mașina lor, după care au spart geamurile autoturismului.

Reținerile în masă ale azerilor din Ekaterinburg au avut loc la sfârșitul lunii iunie. Acestea au fost legate de dosare penale deschise în urmă cu mulți ani. Printre cei reținuți s-au aflat frații Gusein și Ziyaddin Safarov, care ulterior au decedat. Procuratura Generală a Azerbaidjanului a deschis un dosar penal pentru „omor premeditat” în cazul fraților Safarov și i-a acuzat deschis pe oamenii legii ruși de cele întâmplate.

Potrivit concluziei experților medico-legali din Azerbaidjan, la Gusein Safarov, în vârstă de 60 de ani, au fost constatate fractura nasului, leziuni la nivelul cutiei toracice, echimoze în zona inghinală, rupturi ale pleurei și plămânilor, traumatisme la ficat și peritoneu. La Ziyaddin Safarov, în vârstă de 55 de ani, au fost depistate multiple hematoame și excoriații pe tot corpul, inclusiv în zona rinichilor și a organelor genitale. De asemenea, îi lipsea una dintre coaste, iar celelalte erau parțial fracturate.

Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a calificat acțiunile forțelor de ordine ruse drept „violență inacceptabilă”. Baku a anulat toate evenimentele culturale comune cu Moscova, inclusiv vizita viceprim-ministrului Alexei Overciuk. Pe 30 iunie, la biroul „Sputnik Azerbaidjan” din capitala azeră au avut loc percheziții. Șapte persoane au fost reținute, printre care directorul executiv al agenției Igor Kartavîh și redactorul-șef Evgheni Belousov. Autoritățile azere susțin că ambii sunt angajați ai FSB, care acționează sub acoperire. În urma perchezițiilor au fost deschise și dosare penale pentru fraudă, activitate antreprenorială ilegală și spălare de bani proveniți din infracțiuni.

La 1 iulie, Ministerul Afacerilor Interne al Azerbaidjanului a anunțat reținerea încă unui grup de cetățeni ruși. Potrivit instituției, aceștia făceau parte din două grupări infracționale organizate care se ocupau cu contrabandă de droguri din Iran și infracțiuni cibernetice. Sursa menționează că, în videoclipul publicat, pe fețele unor bărbați se observă vânătăi și echimoze.

Tot pe 1 iulie, președintele Parlamentului Armeniei a făcut un apel să se „discute serios problema” interzicerii difuzării canalelor rusești pe

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: