„Au lipsit două delegații”. Popescu a explicat de ce Erdogan nu a venit la summitul din Moldova
Full Article 2 minutes read

„Au lipsit două delegații”. Popescu a explicat de ce Erdogan nu a venit la summitul din Moldova

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a declarat că de la Summitul Comunității Politice Europene din Moldova au lipsit două delegații și că „este o situație standard”. În cazul Turciei, ministrul a spus că Recep Tayyip Erdoğan urma să fie inaugurat în funcție și că acesta ar fi motivul de ce nu a venit la Bulboaca. 

„Au lipsit două delegații din 51, este o situație standard, nu toate delegațiile pot ajunge la astfel de reuniuni, se mai întâmplă că și Republica Moldova nu reușește să fie reprezentat chiar la toate reuniunile la care suntem invitați. În cazul Turciei, președintele Erdogan urma să aibă inaugurarea și din această cauză nu a fost în stare să vină la acest summit imediat. Summitul a avut loc cu o zi și jumătate înainte de inaugurarea președintelui Turciei”, a precizat oficialul moldovean, la emisiunea „În Profunzime” de la Pro TV Chișinău.

Turcia și-a ales pe 28 mai președintele. În cel de-al doilea tur al scrutinului, Recep Tayyip Erdogan a obținut 52,14% dintre voturi. Astfel, liderul de la Ankara a intrat în cel de-al treilea deceniu de domnie. Cu această ocazie, mai mulți politicieni de la Chișinău, printre care bașcanul ales al Găgăuziei Evghenia Guțul au adresat mesaje de felicitare în adresa lui Erdogan, după victoria sa. Președinta Maia Sandu nu a făcut, însă, public, nici un mesaj adresat lui Erdogan.

Liderul de la Ankara a fost invitat la Summitul Comunității Politice Europene, care a reunit pe 1 iunie, în Moldova, circa 50 de lideri europeni. Anterior, participarea acestuia a fost anunțată de autoritățile moldovenești, însă pe 31 mai s-a comunicat că Erdogan nu va veni la summit.

Cu toate acestea, pe 3 iunie, reprezentanții Guvernului de la Chișinău au anunțat că prim-ministrul Dorin Recean a reprezentat Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a președintelui Turciei Recep Tayyip Erdoğan, care a avut loc pe 3 iunie, la Ankara.

NM a analizat, înainte de declarațiile vicepremierului Nicu Popescu, de ce președintele Turciei a refuzat să vină în Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: