„Avem așteptări mari”. Maia Sandu a avut câte un mesaj pentru fiecare dintre cei trei noi miniștri
Full Article 4 minutes read

„Avem așteptări mari”. Maia Sandu a avut câte un mesaj pentru fiecare dintre cei trei noi miniștri

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a declarat că noii miniștri Dan Perciun, Andrei Spînu și Adrian Efros au domenii importante de guvernare și că trebuie să reușească să față facă problemelor curente. Potrivit șefei statului, cele trei ministere la conducerea cărora au fost numiți Perciun, Spînu și Efros trebuie să facă suficiente reforme pentru a îndeplini obiectivul pe termen mediu al țării – aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Declarațiile au fost făcute de Maia Sandu în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului celor 3 miniștri. 

„Începând cu ziua de astăzi, trei domenii importante de guvernare – educație și cercetare, afaceri interne, dezvoltare regională și infrastructură revin în responsabilitatea voastră. Avem foarte mult de lucru în toate cele 3 domenii”, a spus președinta.

Potrivit șefei statului, „Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării, cunoaște sistemul educațional încă din 2014”.

Atunci când, imediat după absolvirea Universității Cambridge, a venit la Ministerul Educației în funcția de șef al departamentului e-Transformare pe perioada în care eu eram ministru al Educației. Experiența lui în domeniul politicilor publice și în administrarea și îmbunătățirea proceselor instituționale a fost confirmată și în Parlament, acolo unde Dan a condus Comisia protecție socială, sănătate și familie. Cele mai importante inițiative și cele mai importante reforme care au fost pornite în acest domeniu au fost pornite cu contribuția lui Dan. Aici vorbim și despre sistemul de oferire compensațiilor pe perioada rece a anului. Un sistem care a fost elaborat în timp record și care a fost lăudat inclusiv de către partenerii noștri internaționali”, a spus Maia Sandu.

Președinta a adăugat că are „certitudinea că inițiativa, insistența și capacitățile lui Dan de a învăța și de a pătrunde în cel mai mic detaliu, dar în același timp de a vedea lucrurile în ansamblu, o să ne ajute să accelerăm lucrurile în domeniul educației și cercetării”.

Șefa statului a declarat că „Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a fost responsabil de domenii extrem de complicate în mandatul precedent”.

Mă refer în special la sistemul energetic. Andrei și-a asumat o lovitură de imagine, încercând să rezolve probleme extrem de complicate, și le-a rezolvat într-o perioadă în care am văzut prețurile la resursele energetice foarte mari și respectiv și deciziile noastre au fost dificile. Andrei Spînu a reușit să asigure țara cu resurse energetice în pofida crizei energetice și în pofida șantajului Moscovei. Nu am rămas nici fără gaze și nici fără energie electrică. Și cel mai important, am reușit pentru prima dată în 30 de ani să diversificăm asigurarea țării cu gaze naturale, nu depindem de Moscova. Și aici este meritul tău Andrei, în primul rând”, a comunicat Maia Sandu.

Președinta a menționat că „Adrian Efros, ministru al Afacerilor Interne, are experiență vastă în domeniul securității și menținerii păcii”.

Domnul Efros s-a manifestat în ultimii doi ani în special ca un foarte bun coordonator al Centrului Unic de Gestionare al Crizei după invazia Rusiei în Ucraina, și mai ales – gestionarea crizei refugiaților. Domnul Efros a participat în misiuni de menținere a păcii și respectiv știe foarte bine care este prețul păcii”, a declarat șefa statului.

„Avem așteptări mari și noi aici, dar și cetățenii. Sunt domenii importante. Trebuie să reușim să facem față problemelor curente. Trebuie să reușim să transformăm domeniile pe care o să le administrați de astăzi înainte. Și trebuie să reușim împreună să facem suficiente reforme pentru ca să putem să îndeplinim obiectivul nostru pe termen mediu, care este aderarea la Uniunea Europeană până în 2030 și fiecare dintre domeniile pe care le conduceți au responsabilități foarte concrete și importante pe această cale”, a conchis Maia Sandu.

***

Pe 14 iulie, premierul Dorin Recean a anunțat remanieri guvernamentale. Trei miniștri și-au depus demisia: Ana Revenco – de la Ministerul Afacerilor Interne, Anatolie Topală – de la Ministerul Educației și Cercetării și Lilia Dabija – de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Pe 17 iulie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dan Perciun, președintele comisiei protecție socială, sănătate și familie, a fost numit în locul lui Anatolie Topală – la Ministerul Educației și Cercetării. Colonelul și șeful direcției de logistică a Armatei Naționale Adrian Efros a fost numit în locul Anei Revenco la Ministerul Afacerilor Interne. Iar ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost numit din nou Andrei Spînu, secretarul general al Aparatului Președintelui. Spînu a mai deținut această funcție în perioada august 2021 – februarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: